DEmokrate HN / - NET
22/11/2022 u 21:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Demokrate Zeta: Ne pristajemo na ucjene, vidjećemo kako će klimava većina funkcionisati

Demokrate Zeta nemaju problem da budu časna i stamena opozicija kao do sada, dodaju oni

Veoma smo iznenađeni večerašnjim saopštenjem koalicije “Za budućnost Zete” i iskazanim veoma nekorektnim odnosom, poručuju iz OO Demokrata Zeta.

Oni su se oglasili nakon što je iz koalicije "Za budućnost Zete" saopšteno da će u toj opštini formirati vlast bez Demokrata.

- Prije svega, želimo podsjetiti javnost da je na nedavno završenim lokalnim izborima u Zeti dosadašnja vlast predvođena DPS-om doživjela ubjedljiv poraz, imajući u vidu da je dosadašnja opozicija u zetskom parlamentu osvojila 24 mandata. Međutim, niti jedna izborna lista nije osvojila apsolutnu vlast od 17 mandata, te se vlast može konstituisati isključivo sklapanjem postizbornih koalicija. Naime, koaliciona izborna lista “Za budućnost Zete” osvojila je 16 odborničkih mandata koji su podijeljeni između Demokratske narodne partije, Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene i Prave Crne Gore, Demokrate su u samostalnom nastupu osvojile odličnih oko 22% odnosno sedam odborničkih mandata, dok je SNP osvojio jedan odbornički mandat, navode iz ove partije.

"Za budućnost Zete": Lokalna vlast će biti formirana bez Demokrata

Demokrate ističu da saglasno demokratskim prinicipima, po kojima su svih ovih godina konstituisali lokalne vlasti u brojnim crnogorskim opštinama, a na koje se tako često i tako glasno pozivaju kolege iz DF-a, nesporno je da njihovoj izbornoj listi kao prvoj po broju mandata pripada mjesto predsjednika Opštine, a njihoivoj izbornoj listi koja je, kako dodaju i to u samostalnom nastupu, drugorangirana sa osvojenih oko 22 idsti i sedam odborničkih mandata pozicija predsjednika Skupštine Opštine.

- Međutim, gle čuda, na naše moramo priznati veliko iznenađenje, suprotno svim dosadašnjim principima i iskustvima u formiranju lokalnih vlasti, koalicija “Za budućnost Zete” nam je saopštila, i to na jedan politički veoma drzak način, da njima moraju da pripadnu i pozicija predsjednika Opštine i pozicija predsjednika Skupštine Opštine, te da ako to ne prihvatamo možemo smatrati da su razgovori završeni, nudeći nam usput određene niže pozicije, valjda misleći da će broj fotelja da nas motiviše kod donošenja odluke, dodaju oni.

Poručuju kolegama iz DF-a da na ponižavanja, ucjene i omalovažovanja nikada ne pristaju i da se protiv toga bore.

- Nikada ništa tuđe ne tražimo, ali ono što nam pripada i što nam narod povjeri branimo. Časno je biti opozicija, ali je nečasno pristati da te neko ponizi zarad nekih fotelja ili interesa. Zato smo, poštovane kolege,  primili k znanju vašu odluku da se kršeći uspostavljene demokratske principe i praksu u drugim opštinama, u opštini Zeta ne dozvoli Demokratama, kao drugoj po snazi političkoj grupaciji, da kandiduje budućeg predsjednika SO, pri čemu mi nijednog trenutka nijesmo sporili vaše pravo da nosilac vaše liste bude budući predsjednik Opštine Zeta. Zato smo, poštovane kolege primili k znaju vašu odluku da se sa Demokratama ne konstituiše nova skupštinska većina, već da će novu veoma klimavu većinu od 17 odbornika u SO Zeta činiti DF, Prava CG i SNP, napominju oni.

Poručuju da ostaje da se vidi kako će zajednički funkcionisati klimava većina onih čiji su partijski čelnici u Zeti izgovorili najteže međusobne ljudske i političke kvalifikacije u susret lokalnim izborima.

-  Demokrate Zeta nemaju problem da budu časna i stamena opozicija kao do sada, ističući da ovakvo kršenje prakse i uvođenje opasnih presedana daje pravo da naši funkcioneri i odbornici, odnosno naša partija primijene reciprocitet u nekim drugim opštinama. U svakom slučaju, pamtimo i zahvaljujemo, zaključuju Demokrate.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:51