Одборници очекују инвестиције од дијаспоре / -архива
04/08/2021 u 07:50 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дијаспора незадовољна трошењем донација, замјерају СО Тузи на транспарентности

Током разговора са нашим људима из диjаспоре примjетно jе незадовољство степеном транспарентности о начину трошења средстава донираних током пандемиjе, каже Мирза Пепић

Љетњи мјесеци су период када у Малесију стиже дијаспора. Завичају се радо враћају, а то је и одлична прилика да се договоре разне инвестиције и пројекти са исељеницима који желе да улажу у родни крај.

Одборници Скупштине општине Тузи сматрају да је дијаспора један од кључних партнера за будући развој.

– Један од пројеката могао би да буде центар пољопривреде и туризма гдје по мени има великог потенциjала за рад и развоj. Ваља се увjек подсjетити и заслуга коjе диjаспора има за развоj овог краjа децениjама уназад. Да ниjе било њих тешко би било замислити нормалан живот у Малесиjи у протеклим децениjама. Имамо наjаву отварања нове пиjаце у Тузима од стране jедног угледног привредника у САД-у, и друге мање проjекте коjе очекуjемо у наредном периоду. Фокус диjаспоре jе у многоме окренут ка развоjу туризма, посебно валоризациjа потенциjала кањона Циjевне, Скадарсоког jезера и планине Корита – рекао је Штјешан Цамај, одборник Демократа.

Самир Аџовић (СД) каже да није имао никакав контакт са представницима диjаспоре у посљедње вриjеме.

– Док сам био у Секретариjату за културу и спорт, имао сам неколико неформалних контаката.Сарадња са диjаспором је институционализована, будући да jе отворена канцелариjа за сарадњу са диjаспором. Сматрам да jе то добар корак коjи води ка институционалноj сарадњи и повећању транспарентности у смислу новчаних токова коjи долазе у нашу општину из диjаспоре. Када jе риjеч о њиховом односу према општини, сматрам да су њихова очекивања наjвише усмjерена ка отварању нових радних мjеста, како се млади не би исељавали – каже Аџовић.

Аџовић предлаже да фондове коjе издваjаjу за улагање у родни краj усмjере на отварање мањих фабрика за прераду пољопривредних производа базираjући се на оно што се наjвише производи у Малесиjи.

– Непоjмљиво jе да млиjеко из нашег краја откупљује фабрика из Даниловграда, а да ми нијесмо у стању да то урадимо – наводи Аџовић.

Мирза Пепић (ДПС) каже да је дијаспора увиjек доприносила развоjу друштва.

– Сада када су формиране институциjе Општине Тузи неопходно jе више радити на пољу представљања туристичких потенциjала. Контакти са нашом диjаспором се одвиjаjу у континуитету, а посебно су интезивни током њихових одмора у родном краjу. Осим отварања услужних дjелатности, мора се више радити на валоризациjи наших природних ресурса. Желим да вjеруjем да ће се у наредном периоду створити конкретни услови да диjаспора улаже у економски развоj општине. Трећа jе година од када смо постали самостална општина, стране инвестициjе ниjесу примjетне иако су здушно најављиване у протеклом периоду. Улога локалних заjедница је од изузетне важности, као подршка и сервис директним страним инвестициjама гдjе морамо пружити више простора за улагање у наше краjеве. Осjетио сам дубоку забринутост код наших људи из диjаспоре поводом измjена и допуна закона о пребивалишту, jер им се на таj начин формално укидаjу везе са матичном државом. Такође, током разговора са нашим људима из диjаспоре примиjетно jе незадовољство степеном транспарентности о начину трошења средстава коjа jе наша диjаспора донирала општини током пандемиjе корона вируса – истиче Пепић.

Мевлудин Диздаревић (БС) сматра да је до сада диjаспора дала немjерљив допринос у виду разних донациjа, коjе итекако значе наjмлађоj општини.

– Надам се да ће у скориjе вриjеме диjаспора покренуту инициjативу како би се изградила фабрика, те на таj начин помоћи родном краjу, jер jе то наjбољи вид донациjе. Предсjедник и потпредсjедници су у сталном контакту са диjаспором – сматра Диздаревић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:45