Макрид: Чесмовача није за заливање / -Архива
05/07/2021 u 08:40 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директор водовода Филип Макрид упозорава: Потрошња воде већа два и по пута

У овом тренутку не видим разлог за увођење рестрикција, а у наредном периоду ћемо са Комуналном полицијом контролисати нелегалне прикључке, поручује директор подгоричког Водовода

Високе температуре условиле су да грађани почну са интезивниjим заливањем башти и дворишта због чега jе вечерњим сатима ослабљен притисак воде у центру и рубним подручjима града. Због тога је потрошња воде, како је саопштио Филип Макрид, извршни директор предузећа Водовод и канализација, у односу не неки годишњи просјек увећана два и по пута. Макрид наводи даје сада мало стабилније водоснабдијевање на читавом подручју Подгорице.

– Приликом врућина које су биле присутне претходне недјеље имали смо проблема на ширем подручју главног града односно руралном дијелу. Имали смо притужбе из насеља Дољана, дјелова Зете и Тузи. У Зети смо имали проблем са дјеловима Балијача и Махале, док је у Тузима то био дио Карабушког поља. Што се тиче сеоског подручја најизраженији проблем је био на подручју Љешанске нахије односно Мјесне заједнице Барутана, гдје имамо водоводни систем који је до пола реконструисан и гдје смо због неконтролисане потрошње и немогућности контролисања потрошње на старом дијелу система морали да уведемо двадесетчетворочасовну рестрикцију. Што се осталих дјелова града тиче, снабдијевање је доста добро. Имамо проблема са израженим падом притиска у вечерњим сатима од 18 до 22 часа када долази до прекомјерне потрошње на подручју читавог града, када су комплет капацитети водовода у смислу производње воде ангажовани – наводи Макрид.

Он објашњава и због чега је испорука воде увећана два и по пута.

- Потрошња је сигурно увећана два и по пута у односу на неки годишњи просјек. То је потрошња која иде преко 2.000 литара у секунди и она је у односу на потрошњу коју имамо у неком нормалном периоду године увећана два и по пута. Оно што је добро сада јесте да је стање водоизворишта добро, опрема је ремонтована. На Марези смо прошле године имали ремонт великих пумпних агрегата, имамо довољне количине воде и довољни су дотоци на водоизвориштима, тако да за сада се трудимо да сервисирамо ове потребе највише што можемо. У овом тренутку не видим разлог за увођење рестрикција, а у наредном периоду ћемо морати заједно са Комуналном полицијом да вршимо контролу потрошње у појединим насељима и контролу нелегалних прикључака у тим насељима. То нам је циљ како бисмо грађанима скренули пажњу како не бисмо дошли у ситуацију да неко залива, а да неко нема ни за основне потребе - поручује Макрид.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:52