Дритон Ђокај / -Архива
12/01/2022 u 07:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђокај: Грађани Тузи за порез дугују 180.000 еура

Грађанима је објашњено да се јавним објављивањем сматра да је рјешење достављено и креће рок принудне наплате, каже Дритон Ђокај

Укупан броj рjешења за порез на непокретност у 2021. години Општине Тузи износио jе 5.100 за физичка лица и 42 пореска рjешења за правна лица. Како је казао Дритон Ђокај, секретар за финансије, од рјешења за физичка лица остала су неуручена 1.400, док су за правна лица сва достављена. Грађани, односно физичка лица, укупно за порез на непокретност дугују 180.000 еура.

– Сва рjешења коjа ниjесу достављена за физичка лица се односе на обjекте. Општина Тузи jе у протекле двије године примјењивала Одлуку о мjерама за ублажавање финансиjских последица насталих услед пандемиjе ковид-19 и тако обезбиједила броjна олакшања за привреду и становнике. Ту се мисли на попуст од четири мjесеца за плаћање накнаде за коришћење комерциjалних обjеката коjима jе омогућен приступ са општинског пута (у 2020. години), потпуног ослобођења пореза на земљиште за сва физичка лица (за 2020. и 2021. годину), ослобођење плаћања чланског доприноса за Туристичку организациjу за сва привредна друштва коjа послуjу на териториjи општине Тузи (за 2020. и 2021. годину). Ту су и броjне могућности одлагања плаћања пореских обавеза на захтjев пореских обвезника и физичких и правних лица – казао је Ђокај.

Ђокај је истакао да су сви власници непокретности на териториjи Општине обавиjештени да ће Секретариjат за финансиjе, на основу Закона о управном поступку, и сходно Одлуци о организациjи и начину рада локалне управе Општине Тузи извршити достављање јавним обавjештавањем свих неуручених рjешења о утврђеном порезу на непокретности за 2021. годину. Ово обавjештење, како је казао Ђокај, спроводи се преко огласне табле Општине Тузи, званичне интернет странице Општине (www.tuzi.org.me), на званичним Фејсбук и Инстаграм страницама Општине Тузи и на локалноj телевизиjи ТВ Боин.

– Датум обjављивања jе 5. јануар 2022. године, па jе датум истека рока 16. јануар. Увид у рjешења се може извршити лично у службеним просториjама Секретариjата за финансиjе. Напомињемо да ће Секретариjат започети процедуру принудне наплате за физичка лица коjа ниjесу измирила своjе обавезе за порез на непокретност. У питању jе дуг од 180.000 еура за порез за физичка лица – каже Ђокај.

Он је истакао да неуручених рјешења има у више насеља, те да се не могу везивати само за одређени дио.

– Пореска рјешења нијесу уручена због, између осталог, погрешних адреса у катастру, преминулих лица... Таквих рјешења имамо у више насеља. Међутим, грађани свакодневно долазе и интерсују се и резултати се већ виде. Објашњено им је да кад прође рок по закону сматраће се да је рјешење достављено и онда иде принудна наплата, која је такође јако тешка када су грађани у питању. Код правних лица је другачија ситуација. Ту имамо 100 процентну наплату. Они и ако не плате њима се блокира рачун и намире се потраживања – казао је Ђокај.

Дритон Ђокај каже да од правних лица Плантаже за 2021. годину дугују 888.805 еура.

– Што се тиче дуга за правна лица, имамо рjешење за 2021. годину за компанију Плантаже у износу од 888.805 еура. Од тог износа платили су 80.000 еура. Уколико не уплате остатак дуга по договору, бићемо приморани да и за њих покренемо процедуру принудне наплате – казао је Дритон Ђокај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:09