Објекти некадашње фабрике предвиђени за рушење / -Архива
03/10/2021 u 07:59 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дом здравља умјесто бивше фабрике „Радоје Дакић“

За рушење постојећих објеката потребно је да се власник захтјевом обрати надлежном инспекцијском органу, пише у документу

На простору некадашње фабрике „Радоје Дакић“ биће саграђен дом здравља. Први корак ка реализацији овог пројекта начинило је Министарство здравља које је добило урбанистичко-техничке услове за израду техничке документације. Објекат је, како је назначено у документу које потписује Бранка Петровић, из Директората за планирање и уређење простора у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, планиран на урбанистичкој парцели број 17 у захвату измјена и допуна ДУП-а „Радоје Дакић“.

–Катастарске парцеле 1503/31, 1503/30, 1503/19, 1503/11 и 1503/10 КО Подгорица I према Геопорталу Управе за катастар и државну имовину чине урбанистичку парцелу 17. На катастарској парцели 1503/10 евидентиране су пословне зграде у привреди површине у основи 119 квадрата, на катастарској парцели 1503/11- пословне зграде у привреди од 42 квадрата у основи, док су на катастарској парцели 1509/19 евидентиране пословне зграде у привреди, површине у основи 121 квадрат. Земљиште из привредну зграду, површине 7.452 квадрата евидентирано је на катастарској парцели 1503/31, док је на парцели 1503/30 евидентирана грађевинска парцела од 1.082 квадрата. Концепт планског коришћења, уређења и заштите простора, који ће се остварити односи се између осталог на планирање објеката намјене „здравствена заштита“ на дијелу садашње локације фабрике „Радоје Дакић“. За рушење постојећих објеката потребно је да се власник захтјевом обрати надлежном инспекцијском органу – пише у документу.

У документу је назначено да зона за здравствену заштиту обухвата површину од 0,86 хектара. Површина урбанистичке парцеле је 8.643 квадрата, а бруто грађевинска површина објекта 10.372 квадрата. Дом здравља је максималне спратности П+2 док планирана површина приземља износи 3.457 квадрата.

– Зона обухвата дио површине индустријског комплекса „Радоје Дакић“ између унутрашње новопланиране саобраћајнице - улица Б са западне стране, са јужне стране улице Ф. Са источне стране граничи се са површином намијењеној култури и површинама намијењеним школству и социјалној заштити, док се са сјеверне стране граничи са Улицом Бранка Делетића што је уједно и граница захвата плана. Планирани објекат здравствене заштите ће бити у служби коришћења за становнике простора овог плана и дијела контактних ДУП-ова – назначено је у документу.

Уколико се приликом извођења радова, било гдје не територији плана, наиђе на археолошке остатке, све радове треба обуставити и о томе обавијестити надлежни орган за заштиту споменика културе како би се предузеле све мјере за њихову заштиту, наводи Петровић у документу. У документу је назначено да је на парцели гдје је планирана изградња дома здравља планирана и изградња трафостанице. Урбанистичко-технички услови су предвидјели градњу минимум 104, односно максимум 415 паркинг мјеста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:42