29/04/2024 u 21:32 h
M.VujisićM.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPS: Upravna inspekcija da provjeri sve v.d. rukovodioce u Glavnom gradu

Nova politička garnitura je nezakonito potpisala na desetine ugovora o djelu za već sistematizovana radna mjesta. Iz YouTube uradaka direktno se uskočilo u funkcionerske fotelje, bez dana radnog iskustva, odbornici bez jednog radnog dana dobili su ugovore o djelu, biolozi se bavili pravnim pitanjima, profesori fizičke kulture zloupotrebom psihoaktivnih supstanci..., navode iz DPS-a Glavnog grada

Čak i onima koji ne prate sa pažnjom ovu temu, jasna je namjera aktuelne vlasti i onih koji im pokušavaju pomoći u tome, da se skrene pažnja sa brojnih problema koji opterećuju rad trenutne uprave Glavnog grada, navode iz odbora DPS-a komentarišući navode iz Glavnog grada da je za vrijeme njihove vlasti došlo do brojnih nezakonitih zapošljavanja. Glavni grad tvrdnje temelji na osnovu nalaza Upravne inspekcije.

– Nerealizacija projekata, grad koji je zatrpan smećem, nenamjensko trošenje sredstava, partijsko zapošljavanje, prijetnje otkazima i smanjenja zarada, međusobne svađe, nezakonita imenovanja i razrješenja činovnika ne mogu se prikriti naručenim izvještavanjem i manipulisanjem izvještajem Upravne inspekcije koji nijednog trenutka nijesu učinili javnim –saopštili su iz DPS-a

Oni navode da  ne mogu garantovati da su nadležni u Glavnom gradu prilikom realizovanja naručenog inspekcijskog nadzora Upravnoj inspekciji dostavili urednu i potpunu dokumentaciju.

– Podsjećamo Upravnu inspekciju i upravu Glavnog grada da su četiri osnova po kojima bi se za određeno zapošljavanje moglo tvrditi da je nezakonito. Kada radno mjesto nije sistematizovano, kada se to mjesto ne nalazi u kadrovskom planu, kada za njegovo popunjavanje nijesu obezbijeđena finansijska sredstva ili kada lice koje je zasnovalo radni odnos ne ispunjava uslove propisane zakonom za to radno mjesto – navode iz DPS-a.

Iz DPS-a navode da su radna mjesta zamjenici zaštitnika imovinskih odnosa sistematizovana po uzoru na zamjenike zaštitnika na državnom nivou, sa veoma rigoroznim uslovima koje ta lica moraju ispunjavati kako bi zasnovali radni odnos- osam godina radnog iskustva, položen pravosudni ispit.

–Jasno je zašto postoji nezainteresovanost aktuelne uprave da se uključi u detaljno razmatranje zapisnika koji navodno govori o neusklađenosti sa propisima prethodnih donosilaca odluka. S druge strane, veoma su ažurni kada je u pitanju osporavanje njihovih nezakonitih angažovanja, pa svi ovih dana svjedočimo prepucavanjima gradonačlnice Injac i nadležnih inspekcijih organa u vezi sa angažovanjem v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Zdravka Blečića - navode iz DPS-a.

U saopštenju se ističe da je posebno interesantna uloga  sekretarke za lokalnu samoupravu koja kao zadužena za sprovođenje kadrovske politike u Glavnom gradu, svemu daje legitimitet, dok je istovremeno u konfliktu interesa budući da je starješina u organu gdje je zapošljena njena rođena sestra. Oni podsjećaju Upravnu inspekiciju i na to da su gotovo sva rukovodeća mjesta u Glavnom gradu trenutno u v.d. stanju, jer gotovo niko od lica koja pokrivaju ta izuzetno važna mjesta u sistemu, ne ispunjava uslove za imenovanje propisane zakonom.

–Javnost podsjećamo i na to da su službenici Ministarstva javne uprave 26. decembra 2022. izvršili vanredni inspekcijski nadzor prilikom kojeg su utvrdili da se u Glavnom gradu radi po zakonu - navode iz DPS-a.

Kako kažu nova politička garnitura je nezakonito potpisala na desetine ugovora o djelu za već sistematizovana radna mjesta. Navode da se iz YouTube uradaka direktno uskočilo u funkcionerske fotelje, bez dana radnog iskustva,  odbornici bez jednog radnog dana dobili su ugovore o djelu, biolozi se bavili pravnim pitanjima, profesori fizičke kulture zloupotrebom psihoaktivnih supstanci...

– Nijesmo zaboravili ni javno priznanje novozapošljenog službenika Glavnog grada da je imao pristup ličnim dosijeima zapošljenih, što je protivno zakonu. Jednako interesantno biće kada nadležni organi budu utvrđivali da li su nadležni u Glavnom gradu dostavili Upravnoj inspekciji kompletnu traženu dokumentaciju za period 2015-2023. ili će biti da su u ovom jednogodišnjem "kopanju" po dokumentaciji neki dokument (ne)namjerno propustili - navode iz odbora DPS-a Glavnog grada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 19:36