Milan Drakić / -
15/04/2024 u 17:08 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Drakić: SO Zeta da formira savjet za zaštitu lokalne samouprave

Kako bi se preduprijedila opasnost po legitimne i legalne interese opštine Zeta, kada je istočni dio njene teritorije u pitanju, ovaj savjet bi bio pozvan da utiče na ispravljanje apsurda kada je u pitanju granica između Mataguža i Vranja, smatra Milan Drakić

Skupština opštine Zeta trebala bi donijeti odluku o osnivanju savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave opštine Zeta, smatra Milan Drakić, predsjednik Kluba odbornika Demorata u SO Zeta.

– U svijetlu novonastale okolnosti da će Opština Zeta, potpuno neopravdano, morati da sačeka okončanje razgraničenja između Podgorice i Tuzi, organi lokalne samouprave u Zeti ne smiju niti mogu sa distance i sa strane posmatrati taj proces. Upravo ovaj momenat treba iskoristit da Skupština opštine Zeta donese odluku o osnivanju savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave opštine Zeta. Prvenstveni zadatak tog zvaničnog tijela bi bio monitoring razgraničenja između Glavnog grada i Opštine Tuzi, jer je Zeta u tom procesu zainteresovana strana i ona ima sasvim legitimno pravo na praćenje svake etape tog procesa. To se posebno odnosi na razgraničenje između Zete i Tuzi, koje je očigledno zaboravljeno od strane nosioca lokalnih izvršnih vlasti - kazao je Drakić.

Ona je istakao da, kako bi se preduprijedila opasnost po legitimne i legalne interese opštine Zeta, kada je istočni dio njene teritorije u pitanju, ovaj savjet bi bio pozvan da utiče na ispravljanje apsurda kada je u pitanju granica između Mataguža i Vranja.

– Jedino je ispravno da granica ide vrhom brda, a ne da granicu čini lokalni putni pravac. Poštovanjem onoga što je prirodno obilježje, jedna od najstarijih crkava sa pripadajućim crkvenim kompleksom, i zvanično bi bila dio Zete - kaže Drakić.

Drakić ističe da bi se savjet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave Opštine Zeta, u skladu sa skupštinskom odlukom, bavio i drugim pitanjima važnim za funkcionisanje opštine Zeta.

– Naročito u odnosu na planiranu izgradnju kolektora u Botunu, kojoj se protivi cijela Zeta i na proces stvaranja uslova za intezivniji napredak naše opštine, mjeren snažnom željom naše zajednice da teritorija Opštine Zeta bude određena poštujući istorijske činjenice. Sjeverna granica naše opštine treba da bude pomjerena dva kilometra prema sjeveru, u odnosu na današnju zvaničnu granicu - kazao je Drakić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:24