Са сједнице Управног одбора Заједнице општина / - Дан
19/04/2022 u 07:00 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Заједнице општина тврде да су изгубили 3,15 милиона примјеном програма „Европа сад”

Из Заједнице општина траже да се трансфер средстава општинама из текуће буџетске резерве убудуће врши мjесечно на бази података о мање оствареним приходима наjкасниjе до 25. у мjесецу за претходни мjесец

Примjена Програма „Европа сад”, односно Закона о порезу на доходак физичких лица, има изразито негативан утицаj на приходе свих општина, показуjу упоредни подаци о паду остварених прихода у фебруару и марту, са тенденциjом да таj пад у априлу буде jош изражениjи, оцjена jе Управног одбора Заjеднице општина. Анализа Заjеднице општина, како тврде, показуjе да су приходи општина по основу пореза на доходак физичких лица, приреза порезу на доходак физичких лица и Егализационог фонда од почетка примjене програма смањени за око 3,15 милиона еура.

У циљу обезбjеђења одрживости локалних jавних финансиjа и извршавања законом утврђених надлежности и обавеза од стране општина, Управни одбор Заjеднице општина тражи од Владе Црне Горе и Министарства финансиjа да у што краћем року изврши трансфер средстава општинама са позициjе текуће буџетске резерве, планиране Законом о буџету за 2022. годину – за намjену надокнаде мање остварених прихода општинама за протекли период због утицаjа Програма „Европа сад”.

МФСС: У директној смо комуникацији са општинским службама за финансије

Из Министарства финансија и социјалног старања саопштили су да је више пута указано да су већ планирали буџетском резервом да надомjесте новац општинама за коjе упоредна анализа података покаже да jе то потребно.

Како наводе надлежни директорат Министарства финансија и социјалног старања је у директноj комуникациjи са општинским службама за финансиjе. Након што сви доставе податке за март урадиће кварталну упоредну анализу. Поручено jе да ће свим општинама за коjе се покаже да jе потребно држава надомjестити приходе из већ планираног и за те намјене остављеног новца.

Из Заједнице општина траже да се трансфер средстава општинама по овом основу убудуће врши мjесечно на бази података о мање оствареним приходима по назначеним основама, наjкасниjе до 25. у мjесецу за претходни мjесец.

Такође, ради рjешавања овог питања на системски начин – законом траже од Скупштине Црне Горе да по хитном поступку стави на дневни ред сjеднице Предлог закона о измjенама и допунама Закона о финансиранjу локалне самоуправе коjи jе Скупштини Црне Горе подниjела група посланика.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:52