Представници понуђача на отварању понуда / Иван Петровић Ипе
15/06/2021 u 14:09 h
Andrijana Dabanović, Vladimir OtaševićAndrijana Dabanović, Vladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фирма из Емирата акције Главног града купују за два милиона

Пристигла је само једна понуда која је предата 8. јуна. Понуда је достављена за куповину свих акција Главног града по цијени од еуро. У роковима који су предвиђени Одлуком о продаји акција и јавним позивом вредноваћемо понуде, утврдити ранг-листу и објавити је на интернет страници Главног града – саопштио је Вуксановић

Фирма Grand international F2 - LLC из Дубаија у Уједињеним Арапским Емиратима јуче је једина предала понуду за куповину 2.021.816 акција Главног града у Новом дуванском комбинату (НДКП) за износ од 2.021.816 еура.

– Главни град је власник 2.021.816 акција номиналне вриједности један еуро. Рок за достављање понуда био је 15 дана од дана објављивања позива. Акције се не могу продати испод номиналне вриједности. Пристигла је само једна понуда која је предата 8. јуна 2021. године. Понуда је достављена за куповину свих акција Главног града по цијени од еуро. У роковима који су предвиђени Одлуком о продаји акција и јавним позивом вредноваћемо понуде, утврдити ранг-листу и објавити је на интернет страници Главног града – саопштио је Вуксан Вуксановић, главни администратор Главног града на отварању понуда.

На овај начин Главни град ће, као мањински акционар, дефинитивно остати без удjела у овоj фабрици. Продаjу акциjа одобрила је Скупштина Главног града на пленуму 4. маjа. Раније је секретар за финансиjе Снежана Поповић обjаснила да jе Главни град власник 8,69 одсто акциjа у Новом дуванском комбинату, те да jе одлуком наведено да се продаjу све те акциjе.

– Уговор о докапитализацији је важио до 15. марта 2019. године, до када је и инвеститор испунио све уговорене обавезе. Укупна вриједност инвестиције, која је реализована по основу уговора о докапитализацији, независни процјењивач је утврдио у износу од 20,5 милиона еура. Комплетан износ инвестиционог улагања конвертован је у капитал друштва 2019. године и Grand international FZ LLC постао је пуноправни власник 20.550.928 акција Новог дуванског комбината АД Подгорица – пише у извјештају менаџмента компаније за прошлу годину.

Нису имали интерес да буду у фирми која послује са губитком

Предсjедник одбора за финансиjе Андриjа Кликовац раније је саопштио да Главни град продаjе све акциjе чиjи jе власник, по номиналноj циjени од еура по акциjи, те да она може бити већа уколико купци понуде на jавном позиву.
– Нови дувански комбинат jе у прошлоj години пословао са губитком, па Главни град као мањински акционар нема интерес да буде акционар у друштву коjе послуjе са губитком. Пуно jе боље сада продати акциjе по овоj вриjедности, како би Главни град имао додатних наjмање два милиона еура за све проjекте коjи су битни за развоj града. Акциjе се не продаjу због неке тешке финансиjске ситуациjе jер jе она стабилна у Главном граду, већ како би развоj у наредном периоду био значаjно динамичниjи – казао је раније Кликовац.

Влада Црне Горе, на чијем је челу био премијер Душко Марковић, на сједници одржаној 7. фебруара 2019. године донијела је закључак о повлачењу цјелокупног неновчаног улога, који је унијела у НДКП и дала сагласност да се по том основу у законом прописаној процедури, поништи 4.486.326 акција друштва које су биле у власништву Владе и сразмјерно томе умањи акцијски капитал друштва.

– Сходно наведеном закључку Владе, Скупштина акционара НДКП донијела је одговарајуће одлуке на сједници одржаној 15. марта 2019. године, те након што су исте регистроване код Комисије за тржиште капитала ЦКДД и ЦРПС-а умањен је капитал друштва на износ од 18.686.745 еура, као и број акција друштва у власништву Владе, који након ове промјене износи 270.543 – пише у извјештају менаџмента. На основу одлуке Скупштине Главног града од 24. фебруара 2020. године, као и одлуке Скупштине акционара НДКП од 23. јуна 2020. године, извршен је пренос акција фирме у износу од 433.622 из власништва Главног града у власништво НДКП. Трансфер акција регистрован је код ЦКДД 30. септембара 2020. године, након чега је у власништву Главног града остало 2.021.816 акција, док су на НДКП регистроване 433.662 сопствене акције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:20