Милан Шупић / -Пг биро
13/08/2021 u 06:30 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Физичким лицима уручили 36.177 рjешења

Уколико jе пореско рјешење уручено послиjе 20. јуна прва рата доспиjева 10 дана од дана уручења, док друга рата доспиjева 31. октобра, рекао је Милан Шупић

Управа локалних јавних прихода по први пут ове године почела је физичким лицима да обрачунава порез на земљиште. Како је казао Милан Шупић, директор Управа локалних јавних прихода овај орган Главног града донио је 177.490 рjешења, од чега се на обрачун пореза на земљиште односи 36.177 рjешења, а остало на обjекте. Он је истакао да су се сада стекли услови за обрачун пореза на земљиште за физичка лица.

– Управа локалних jавних прихода не доставља рjешења о порезу на непокретности, већ jе доставила Пошта Црне Горе у електронскоj форми, а Пошта Црне Горе врши штампање, ковертирање и уручење пореских аката за наше потребе. Немамо података у којим дјеловима града је извршена достава јер то ради Пошта. Што се тиче притужби од стране грађана на рjешења о утврђеноj порескоj обавези морам нагласити да нема одступња у односу на претходне године. Имаjући у виду да jе приjе непуних два мjесеца извршен обрачун и разрез по основу пореза на непокретности, као и да прва рата ниjе ни доспjела за оне обвезнике коjи jош ниjесу примили рjешење за 2021.годину, не могу дати податке о дуговањима, како физичких тако и правних лица – казао је Шупић.

Он је казао да је Законом о порезу на непокретности дефинисано плаћање пореза у двиjе jеднаке рате од коjих прва доспиjева 30. јуна, а друга 31. октобра године за коjу се порез утврђуjе.

– Имаjући у виду да Пошта Црне Горе и даље врши уручење рjешења о порезу на непокретности, те да рjешење не може бити извршно приjе него се уручи пореском обвезнику, наглашавам да уколико jе оно уручено послиjе 20. јуна прва рата доспиjева 10 дана од дана уручења док друга рата доспиjева 31. октобра – рекао је Шупић.

Управа локалних jавних прихода на дан 12. јун, како каже Шупић, по основу пореза на непокретности приходовала је 5,1 милион еура, што jе седам процената више у односу претходну годину. Он каже да укупна наплата прихода коjи су у надлежности Управе локалних jавних прихода на дан 12. август износи 13,3 милиона или пет од сто више у односу на претходну годину.

– Наплата по основу приреза порезу на доходак физичких лица на дан 12. август износи 7,2 милиона или десет процената више него претходне године. Од накнада за путеве приходовано jе 580.000 еура или 10 од сто мање у односу на исти период претходне године. Разлог пада наплате по основу накнаде за путеве jе Одлука о ублажавању последица изазваним корона вирусом, коjом jе дефинисано да се врши умањење по основу накнаде за коришћење комерциjалног обjекта коjем jе омогућен приступ са општинског пута у износу од 50 од сто за период 01.01. до 30.06.2021. године. Када jе у питању Локална комунална такса у овоj години наплаћено jе 350.000 еура или 30 од сто мање у односу на исти период претходне године. Разлог пада наплате у диjелу локалне комуналне таксе jе такође Одлука о ублажавању последица корона вируса, коjом jе дефинисано ослобађање плаћања таксе за мjесеце jануар, фебруар, март и април, док jе за маj, jун, jул, август и септембар умањење 50 од сто – каже Шупић.

Шупић наводи да порески обвезници коjи посjедуjу некретнине на териториjи Главног града, могу извршити преглед рjешења о порезу на непокретност преко портала порези.подгорица.ме.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 20:13