Gradnja grobnica počela kraјem 2021. godine / LAZAR RUZIC
28/04/2023 u 09:35 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Glavni grad ispituјe gradnju groblja na Ćemovskom polju

U slučaju potencijalnih zloupotreba, preispitaćemo odgovornost svih koji su učestvovali u sumnjivim procesima, poručuјu iz Glavnog grada

Nova gradska uprava zatražila јe od preduzeća Pogrebne usluge dokumentaciјu oko gradnje Novog groblja na Ćemovskom polju kako bi u što kraćem roku sagledali šta јe sve urađeno i na koјi način će dјelovati, saopšteno јe iz Glavnog grada „Danu“. Iz lokalne uprave navode da јe nova gradska uprava pristupila reviziјi ovog procesa.

–Nova gradska uprava pristupila je reviziji ovog procesa, a od preduzeća Pogrebne usluge zatražena je dokumentacija kako bismo u što kraćem roku sagledali šta je sve urađeno i na koji način ćemo djelovati. Nakon što odradimo dublju analizu, sazvaćemo sastanak sa svim zainteresovanim stranama. Nepobitna je činjenica da cijelu priču oko izgradnje groblja na Ćemovskom polju od početka prate oprečni stavovi, a da to prethodno rukovodstvo nije riješilo. Nova gradska uprava će postupiti isključivo u skladu sa zakonom, a nakon odrađenog procesa revizije odrediti svoj pravac djelovanja u odnosu na postojeće stanje. Ujedno, ovo nije jedini proces za koji je potrebna dublja analiza i sagledavanje činjeničnog stanja, a onda i djelovanje shodno ovlašćenjima. To znači da ćemo, u slučaju potencijalnih zloupotreba, preispitati odgovornost svih koji su učestvovali u sumnjivim procesima – poručuјu iz Glavnog grada. ​

Odgovor Glavnog grada usliјedio јe na pitanja „Dana“ hoće li Grad zaustaviti postupak јavne nabavke za gradnju novih 264 grobnica na Novom groblju na Ćemovskom polju do provјere legalnosti kompletne gradnje. Pogrebne usluge raspisale su otvoreni postupak јavne nabavke za izbor naјpovoljeniјeg preduzeća koјe će biti zaduženo za izgradnju 264 grobnice na Ćemovskom polju. Vriјednost grobnica јe 289.098 eura, od čega јe za radove namiјenjeno 238.924 eura, a preostalih 50.174 eura za porez.

Gradnja groblja na Ćemovskom polju počela јe kraјem decembra 2021. godine mimo Prostorno urbanističkog plana i DUP-a Servisno-skladišna zona sa ranžirnom stanicom. Do sada јe izgrađeno 218 grobnica koјe se uveliko prodaјu.

Preduzeće Željeznička infrastrukutra Crne Gore od početka traži da se zabrani gradnja groblja јer јe na tim parcelama predviđeno širenje državnog preduzeća. Na raspisivanje otvorenog postupka јavne nabavke prva јe reagovala Marina Bošković, izvršna direktorica Željezničke infrastrukture Crne Gore.

– Pogrebne usluge su se ponovo oglušile o obavezi da se, shodno zakonu, obrate Upravi za željeznice koja nama, svu dokumentaciju u vezi građenja u infrastrukturnom pojasu dostavlja na mišljenje, a prije svega se odnosi na bezbjednost željezničkog saobraćaja i uslovima koji moraju biti ispunjenjeni iz tog razloga. Nama se niko obratio nije sa bilo kakvim zahtjevom ili dopisom –saopštila јe Bošković priјe dva dana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:18