Крстовић у градском парламенту / фото: Иван Петровић Ипе
20/07/2021 u 08:20 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град на 30 милиона дуга додаје и кредит за аутобусе

Стабилне локалне jавне финансиjе са тенденциjом константног раста су наjбољи показатељ да се Подгорица динамично развиjа и да jе jедини генератор укупног развоjа, поручује Андрија Кликовац (ДПС)

Успjешност рада градске управе наjбоље се огледа у полугодишњем извjештаjу о стању финансиjа у којем су приказана укупна дуговања која чак премашују буџет Никшића, оцијенио је Јанко Крстовић, шеф клуба одборника Демократа у Скупштини Главног града. Укупна дуговања локалне самоуправе на 30. јун износе преко 30 милиона еура.

– Да нешто не штима у jавним финансиjама одборничком клубу Демократа jе одавно било jасно, па смо и тада као и неброjано пута након тога захтиjевали да нам доставе одговоре зашто ми као Главни град посежемо са толиким нивом задуживања грађана. Сада jе то постало jасно и укупноj jавности када jе изашао податак да jе стање дуга на краjу прошлог мjесеца износио 30 милиона еура. Све укупно доводи до дуговања коjа премашуjу буџет чак и града Никшића. Да проблем буде jош и већи у овом диjелу задужења не постоjи и ново задужење коjе тек треба да угледа свjетлост дана - кредитирање куповине аутобуса за потребе jавног превоза на териториjи Подгорице. Такође, не мање битна ставка нарушавања jавних финансиjа огледа се у ставкама за судске трошкове и судска извршења коjа су у кумулативном износу од скоро три милиона еура а она су наравно на расходноj стани буџета па се треба запитати да ли они раде одговоран посао за коjи су плаћени – навео је Крстовић.

Са друге стране Андрија Кликовац, одборник ДПС-а, наводи да је у години економске кризе Подгорица jедина локална управа коjа остваруjе континуирани раст реализациjе капиталног буџета.

– На основу анализе реализациjе буџета за првих шест мjесеци закључуjемо да jе капитални буџет остварен у износу од 16,5 милиона еура односно у поређењу са реализациjом капиталног буџета за првих 6 мjесеци 2020. године да jе дошло до увећања од чак 23,7 одсто. Расходи за инфраструктурне проjекте и уређење Подгорице износе око 46 одсто укупних трошкова што jасно указуjе да се средства грађана рационално троше у циљу испуњења захтиjева грађана у свим дjеловима града. Иако jе глобална економиjа погођена негативним ефектима корона кризе, а црногорска економиjа и лошим одлукама такозване експертске, а нестабилне Владе, потребно jе истаћи да и у таквом неповољном амбијенту, дошло jе до раста од 3 милиона еура наплаћених приходи за првих 6 мjесеци у односу на исти период 2020. године. Стабилне локалне jавне финансиjе са тенденциjом константног раста су наjбољи показатељ да се Подгорица динамично развиjа и да jе jедини генератор укупног развоjа Црне Горе – поручује Кликовац.

Н.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:38