/ -
07/02/2022 u 10:43 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град отклонио неправилност на коју им је указао Савез слијепих Црне Горе

Из Савеза слијепих обратили су се управи Града и упозорили да тактичне траке водиље морају бити ослобођене од мобилијара и безбједне за самостално кретање пјешака оштећеног вида

Из Савеза слијепих Црне Горе указали су Главном граду на неадекватно постављање тактилних стаза по граду. Истакли су да је на стази водиљи на углу Булевара Светог Петра Цетињског и Улице Станка Драгојевића постављен семафор, па је Главни град неправилност отклонио. Из Савеза слијепих обратили су се управи Града и упозорили да тактичне траке водиље морају бити ослобођене од мобилијара и безбједне за самостално кретање пјешака оштећеног вида.

– Колико сам примијетио стазе су лоше пројектоване, јер наилазе на препреке. Било је у близини моста Блажа Јовановића на путањи постављен семафор. Замишљене су добро, али треба водити рачуна да буду безбједне – каже Милутин Милачић, члан одбора Савеза слиjепих Подгорице.

Из Секретаријата за социјално старање кажу да су тактилне стазе постављене у укупној дужини од 2.505 метара.

– Приjе одређивања траса консултована jе Организациjа слиjепих за Подгорицу, Даниловград, Колашин и Тузи, са коjом Главни град има успjешну сарадњу. На основу њихових потреба стазе су постављене на тим локацијама. Постављањем семафора на раскрсници Булевара Светог Петра Цетињског и Станка Драгоjевића дошло jе до прекида тактилне стазе и оваj проблем jе отклоњен. Апелуjемо на грађане, привреднике, као и на институциjе у чиjоj близини су стазе, да преко њих не постављаjу заштитне ограде, мобилиjар и друге препреке коjе могу отежати кретање слиjепих и слабовидих особа или им угрозити безбjедност – кажу из секретаријата.

Они истичу да је Главни град буџетом за ову годину опредиjелио 60.000 еура за постављање тактилних стаза, за шта ће ускоро бити расписан jавни позив.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 00:49