Линије ће дати на десет година / - фото: Дан
23/06/2021 u 07:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град понуде аутобуских превозника отворио иза затворених врата

Увијек је повреда јавности поступка битна повреда што значи да одлука донесена након такве повреде поступка није законита и нема правног основа, поручује за "Дан" Веселин Радуновић, адвокат

Превозници Харис Аливодић и Јанко Булатовић једини су доставили понуде за обављање линијског аутобуског превоза путника у градским и приградским насељима на територији Главног града на основу јавног огласа који је 22. априла расписао Главни град. Да су једини конкурисали потврдила су и изјави оба превозника јер комисија за спровођење поступка Главног града јуче није дозволила новинару "Дана" да присуствује отварању понуда иако је у огласу назначено да је њихово отварање јавно.

Овакав поступак Главног града за Веселина Радуловића, адвоката, је кршење процедуре.

–Направљена је повреда поступка и мислим да је повријеђено начело јавности које је прописано законом и које је у крајности наведено у огласу које је Главни град објавио. Увијек је повреда јавности поступка битна повреда поступка што значи да одлука донесена након такве повреде није законита и нема правног основа. Наравно, остаје отворено питање како ће надлежни органи реаговати ако се покрене процедура оспоравања тих одлука. За то би одговорност требало да сноси орган који је водио поступак – навео је Радуловић.

Ко је одлучио да јавно отварање понуда за повјеравање обављања линијског превоза путника у градским и приградским насељима на територији Главног града, буде затворено за јавност питали смо Главни град.

–Обавjештавамо вас да се jавни оглас спроводи према прописима из области jавних набавки. Према пракси из jавних набавки и члану 130 став 6 Закона о jавним набавкама коjим jе прописано "јавном отварању понуда могу да присуствуjу овлашћени представници понуђача", jавно отварање понуда врши комисиjа за спровођење процедуре уз могућност присуства овлашћених представника понуђача. Сходно наведеном, а имаjући у виду да новинари ниjесу овлашћени представници понуђача, исти не могу присуствовати jавном отварању понуда – саопштили су из Главног града.

Оглас Главног града прописује да ће 30-ак аутобуски линија превозницима бити дато на десет година. Власник Градског саобраћај ПГ Харис Аливодић, који се превозом бави 25 година, каже да је његова фирма конкурисала за другу и трећу групу линија.

–Ми смо понуду предали, очекујемо исход у наредних 60 дана – поручио је Аливодић.

Директор БЛТ-а Јанко Булатовић каже да је његова фирма доставила општу понуду те да и они очекују одлуку комисије. Ова фирма превозом се бави већ три деценије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:18