Вуковић са замјеницима представио пројекте за ову годину / -архива Дана
01/02/2022 u 07:38 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град представио амбициозан план за ову годину: Вуковић наступа са 177 пројеката

Капитални пројекти зависе од Владе, а нова радна мјеста од бизнис зона. Главни трг неће бити реконструисан, Робна кућа неће бити продата, а имаћемо више нових игралишта, полигона, шеталишта...

Главни град је јуче представио низ пројеката за које тврди да ће бити релизовани ове године. Ради се о обимном материјалу подијељеном у више поглавља. На прес конференцији Иван Вуковић, градоначелник Подгорице и његови замјеници Часлав Вешовић и Слађана Вујачић нијесу прецизирали вриједности, рокове изградње, а ни појединости типа дужине саобраћајница, површине и слично. Занимљиво је и да није поменуто да су у мају локални избори евентуалног ограничења рока извршења зацртаног. На наше питање зашто у пројектима нема главног градског трга Вуковић је рекао ће ускоро јавности представити студију која ће показати да ли је исплативије да га Град реконструише из сопствених средстава или кроз приватно-јавно партнерство. Дотакли смо се и питања судбине Робне куће Београд.

– Урађена је нова процјена објекта која је показала значајно мању вриједност. Да би је огласили за продају морамо добити сагласнот Владе. Кад добијемо сагласнот министарства на нову процјену огласићемо је за продају – наводи Вуковић.

”За годину дана више се улаже у Зету него у Херцег Нови

Занимало нас је да чујемо од градоначелника како коментарише улагања у Зету која је извјесно на путу ка самосталној општини, у контексту проблема са заједничком имовином који сада имамо са сусједном Општином Тузи.

– За годину дана више се улаже у Зету него у Херцег Нови. Ни прошлим буџетом, ни овим са државног нивоа није опредијељено ништа за развој Зете. Развој Зете је наша и обавеза менаџмента општине. О будућем статусу општине ће одлучивати они који тамо живе. За мене су Зета и Подгорица увијек били синоними и тешко ми је да то, бар на тој емотивној равни разграничим – каже Вуковић.

Наставиће шеталиште уз Морачу

Међу пројектима који, како су их из Главног града најавили, мијењају лице града су изградња школе у Толошима, модернизација градског превоза и изградња Градског позоришта који су у току. Ту су још изградња друге фазе шеталишта уз Морачу, изградња шеталишта на Љубовићу, парк код СЦ „Морача“, уређење зелене површинеу Сити кварту, изградња спортско-рекреативне зоне у Зеленици, изградња трга Анови и централног парка на Старом аеродрому.

Главни град у пројекте комуналне инфраструктуре, за ову годину, убраја систем за пречишћавање отпадних вода, изградњу новог градског гробља, четврту санитарну каду и преко 100 полуподземних контејнера... Занимао нас је тренутни статус постројења за пречишћавање отпадних вода у Ботуну.

– Расписали смо предквалификациони јавни позив за пројектовање и градњу постројења и био је успјешан. Четири конзорцијума су се пријавила и потврдила испуњеност техничких и финансијских услова да реализују пројекат. Након тога смо расписали главну улогу тендера. Имали смо три учесника од који су два задовољила строге услове. Уколико обје буду исправне отворићемо финансијске понуде и прогласити побједника. Када се то деси најприје ће се проћи фаза пројектовања, а онда и градња постројења. Ни у Главном граду ни у Влади немамо опречних ставова по питању локације, иако је било одређених неодговорних поступака министра за просторно планирање. Расположени смо да разговарамо са Ботуњанима како да унаприједимо квалитет живота кроз градњу других објеката, али не о измјештању постројења. Не због тога што се градоначелник или замјеник заљубио у ту локацију него јер је струка рекла да је она оптимална – наводи Вешовић.

Вујачић: Размишљамо о дјечјој кући

У категорији социјално старање град је убројио вишенамјенске објекте у Загоричу и на Забјелу, дјечју кућу и дневни центар за старе Зета.

– Препознали смо проблем на нивоу државе и града и то је психо-социјална подршка која се мора пружити дјеци која су жртве породичног и вршњачког насиља и припремамо овај социјални сервис. Ако просторни капацитети могу бити адаптирани у те сврхе, вјерујем да до краја године можемо покренути дјечју кућу – каже Вујачић.

У документу се наводе и пројекти чија реализација зависи од сарадње са Владом - булевари Вељка Влаховића, Змај Јовин, вртићи у Блоку шест, Старом аеродрому и Златици, ургентни блок, дом за старе, четврта зграда за пензионере, валоризација Јусоваче и источна трибина Градског стадиона. Нова радна мјеста Подгоричани могу очекивити валоризацијом бизнис зона, али у докементу није прецизирано колико њих.

За приградска и сеоска подручја наглашено је да се ради у Парк-шуми Загорич и на Какарицкој гори, али не и шта да би се под тим поглављем даље навела насеља, нека и као цјелине, Даjбабска гора, Мало брдо, Улица Сава Оровића, МЗ Толоши, Зеленика, Кокоти-Фармаци-Доња Горица-Бери-Круси-Љешанска нахиjа-Комани, Кучи-Фундина-Омербожовићи-Дољани, Пипери и Веруша. Ове градске саобраћаjнице ће бити саниране - друга фаза Булевара Књаза Данила, друга фаза Улице краља Николе, друга фаза Улице Ђура Драшковића, улице Лудвига Кубе, Београдска, Милоша Обилића, Гавра Вуковића, Блажа Jовановића, Николе Тесле, Ива Андрића, Радована Зоговића, Октобарске револуциjе, Московска код Клиничког центра и крак Улице 27. марта. За темељну реконструкциjу саобраћаjница планиране су- наставак Булевара Вилиjа Бранта, Далматинска са кружном раскрсницом, улице Душана Милутиновића, Брскутска, Ива Визина, Другог црногорског батаљона, Хусињских рудара, Браће Рибар и пета фаза пута Голубовци - Матагужи. Створиће претпоставке за реконструкциjу улица - Жарка Зрењанина, Николе Ђурковића и Козарачке. Семафоризација је планирана на раскрсница улуца Илиjе Пламенца и Принцезе Ксениjе, Зетских владара и 27. марта и Октобарске револуциjе и Краља Николе.

Вуковић: Сви захтјеви грађана у опцији

Каква је судбина захтјева грађана који су прошли прописану процедуру за кандидовање пројеката, конкретно мјештана Пипера који су тражили санацију пута Дрезга - Грудица, и да ли Град у том смислу има проблем ћутања администрације питали смо градоначелника.

– Стижу сви захтјеви до мене. Тих захтјева буде више од онога што су наши реални капацитети у датом тренутку. МЗ су се показале као функционалан систем, то нам много значи. У Пиперима за три године урадили смо више него што се урадило у протеклих 30, не само што се тиче путне инфраструктуре него и водоводне мреже. Запримили смо један број захтјева када су Пипери у питању. Остало нам је посла на том потезу, ја бих казао не толико колико се потенцира – истиче Вуковић.

Паркинг простор граде у Улици Змај Јовина, а у плану је испод Љубовића,Блок шест, Блок Н, Радоjа Дакића, Петра Прље, Булевар Ивана Црноjевића, Забјело код вртића, Октобарске револуциjе, 13. jула, Булевар Саве Ковачевића и иза зграде "Бастон", краља Николе, Братства и jединства, у непосредноj бизини ЗХМП, иза апотеке у Херцеговачкоj улици, код ОШ "Саво Пеjановић" и иза Управе локалних jавних прихода.

Град ће улагати у спортско-рекреативне зоне - на Булевару Шарла де Гола гдје су радови у току, па на и Булевар Станка Радоњића, наткриће олимпиjск базен. У центру ће поред Његошеве и Херцеговачке санирати улице Миљана Вукова и Новака Милошева, портун Ксеније Цицварић... градиће нове полигоне и игралишта код Вампирице, у Брима, Зети, микро локације код Везоровог моста, Блоку пет...Водовод у Љешанској нахији, Улици Милана Младеновића...Ту су конкурси подршке предузетницима али и радови у старом језгру града у улицима Љубовић, Влада Мартиновића, Ђечевића те у кварту Дрпе Мандића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:37