/ -
28/05/2022 u 10:38 h
Н.С.Н.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град расписао национални и анонимни јавни позив: Конкурс за споменик књазу Данилу

Споменик ће бити постављен на издигнутоj површини то јесте на централном острву кружне раскрснице, између Булевара Џорџа Вашингтона, Булевара револуциjе и Улице др Љубомира Рашовића и Цетињског пута

Главни град је расписао национални, општи и анонимни конкурс за израду умjетничког и архитектонско-урбанистичког рjешења споменика књазу Данилу I Петровићу Његошу. Споменик ће, како је назначено у конкурсу, бити постављен на издигнутоj површини то јесте на централном острву кружне раскрснице, између Булевара Џорџа Вашингтона, Булевара револуциjе и Улице др Љубомира Рашовића и Цетињског пута. Биће урађен од камена, у виду обелиска са постаментом, висине 18,58 метара и на њему ће бити исписан текст "КЊАЗ ДАНИЛО И ПЕТРОВИЋ-ЊЕГОШ 1826-1860".

– На конкурсу могу учествовати сва квалификована правна и физичка лица, а сваки од учесника има право учешћа само са jедним радом. Рок за предаjу радова jе 30 дана од дана обjављивања, а предају се сваког радног дана од 8 до 15 сати на архиви Главног града Подгорице. Радови коjи пристигну након утврђеног рока предаjе неће се узимати у разматрање – пише у конкурсу.

У конкурсу је назначено да је именована и стручна комисија која ће разматрати радове а то су Живко Андриjашевић, предсjедник, и чланови Филип Алексић, главни градски архитекта, Нела Глигоровић, историчарка умjетности, Снежана Лабан, инжењер пеjзажне архитектуре, док је Татиjана Дармановић, секретар комисије.

Конкурсом су предевиђене и новчане награде и то за орву 5.000, другу награду 3.000, док је трећа награда предвиђена на 1.500 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:02