Представници предлагача и чланови одбора / -Архива
27/07/2021 u 10:55 h
Nataša Spaić, M.L.V.Nataša Spaić, M.L.V.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град установљава књижевну награду "Драган Радуловић"

Установљавањем књижевне награде "Драган Радуловић" Главни град, али и Црна Гора добиће већу видљивост на мапи културолошких дешавања у регионалим и ширим оквирима, навела је Ана Медиговић, секретарка за културу и спорт

Одбор за друштвене дјелатности, међуопштинску и међународну сарадњу дао је сагласност да се одборници данас на пленуму изјасне од предлогу да се установи књижевна награда "Драган Радуловић". Овај предлог подржало је пет одборника из реда власти док сједници одбора нијесу присуствовали одборници Демократа Никола Кажић и Марија Павићевић, Милена Вуковић Секуловић (УРА) и Марија Маровић (ДФ).

Секретарка за културу и спорт Ана Медиговић саопштила је да је разлог за установљење награде подстицање књижевног стваралаштва за дјецу и младе.

–Ова врста признања афирмише умјетнички, културолошки и сваки други значај књижевности за дјецу и младе и апсотрофира њен естетски, етички, психосоцијални, историјски и остали друштвени допринос. Чињеница је да се живот и дјело већине аутора књижевности за дјецу и младе у највећој мјери везује за Главни грда, а Подгорица је све до сада остала међу веома ријетким главним градовима који немају традицију и искуство у додјели награда ауторима књижевних дјела намијењених дјеци и младима. Установљавањем књижевне награде "Драган Радуловић" Главни град, али и Црна Гора добиће већу видљивост на мапи културолошких дешавања у регионалим и ширим оквирима – навела је Медиговић.

Предлог је подржао Владимир Војиновић, предсједник одбора.

– Моје искуство као неког ко је седам мјесеци обављао посао главног уредника у Заводу за уџбенике и наставна средства говори да ми међу младим људима немамо више оних којих пишу за дјецу и омладину. Својевремено смо покушавали да формирамо гласило за дјецу и омладину али до тога се није могло доћи јер се није могло пронаћи више од пет особа до 30 година које би писале овакву врсту литературе – навео је Војиновић.

Пејовић умјесто Мијовића у одбору директора Чистоће

Одбор за избор и именовања предложио је Скупштини Главног града да из одбора директора Чистоће разријеши Веселина Мијовића. Мијовић је био предсједник Синдиката предузећа и био је члан одбора директора испред реда запослених. На овој позицији замијениће га Срђан Пејовић, новоизабрани предсједник Синдиката Чистоће.

Установљењем књижевне награде задовољан је и Иван Терзић, секретар за социјално старање.

–Ово је начин да се одужимо лику и дјелу великог Драгана Радуловића који је обиљежио многа дјетињства и оставио неизбрисив траг – поручио је Терзић.      

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:19