Локација на којој је планирана изградња гробља / Фото: Лазар Ружић
21/06/2021 u 11:55 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град уступа земљу на Ћемовском пољу за градњу новог гробља

Погребним услугама биће уступљено пет катастарских парцела у КО Дајбабе и дио катастарске парцеле у КО Подгорица III

Главни град планира да Погребним услугама уступи на коришћење земљиште за потребе изградње новог гробља на Ћемовском пољу, а њихова намјера преточена је у скупштинску одлуку о којој ће се изјаснити одборници на сједници градског парламента која је заказана за 30. јун. У питању је пет катастарских парцела у КО Дајбабе и дио катастарске парцеле у КО Подгорица III.

– Погребне услуге обратиле су се градоначелнику 8. јуна за доношење одлуке о уступању на коришћење катастарских парцела број 1348/1, 1347/48, 1348/58, 1348/59 и 1348/60 у КО Дајбабе и дијела катастарске парцеле број 7938/1 КО Подгроиц III ради изградње новог гробља на Ћемовском пољу у складу са Програмом обављања комуналних дјелатности за 2021. годину. Одлуком градоначелника о одређивању локације са елементима урбанистичко-техничких услова за локални објекат од општег интереса- изградња градског гробља од 3.02.2020. године одређена је локација за изградњу градског гробља. Парцеле су уписане у ЛН број 56 КО Дајбабе и ЛН број 3217 КО Подгорица III као својина Црне Горе, субјекат располагања Главни град – пише у скупштинској одлуци.

Ново гробље било jе планирано у Кокотима Просторно урбанистичким планом Подгорице и касниjе разрађено Урбанистичким проjектом Ново гробље за коjи jе дато 16.600 еура. Међутим, Главни град jе 2019. године тадашњем Министарству одрживог развоjа упутио инициjативу за промjену локациjе тражећи парцелу на Ћемовском пољу, иза Зетатранса, јер би инвестициjа у Кокотима изискивала много више финансиjских средстава.

За ново гробље на Ћемовском пољу, које планирано у захвату од 36 хектара, завршено је идејно рјешење, а након тога и главни пројекат. Ново гробље, како су раније саопштили из Погребних услуга, имаће 18.412 гробница, односно 39.369 нових гробних мjеста.

– Идеjним рjешењем предвиђено jе да површина комплекса гробља буде 296.000 квадрата, те да се означе фазе реализациjе, и то прва и друга фаза. Предлог рjешења гробног комплекса може се сврстати у комбиновани тип, коjи садржи елементе парковског и архитектонског гробља. Предвиђена jе изградња приступног трга са обjектима за специjалне услуге и трговину, комплекса трга за испраћаj са капелама, крематориjума, розариjума, осариjума, колумбариjума, алеjе заслужних и угледних грађана, као и парковског линеарног зеленила. Посебна пажња jе посвећена дизаjнирању тргова и слободних површина гробља кроз одговараjуће проjекте пеjзажне архитектуре. На локациjи се налази обjекат за кремирање, као и мjеста за укоп урни – розариjуми (укоп у земљу) и колумбариjуми (укоп у зид) – саопштеоно је раније из Погребних услуга.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 03:38