/ -
03/05/2022 u 10:00 h
Н.С.Н.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Горан Јанковић указао на мањкавости у противпожарном систему: Од града до Тузи без хидраната

Како би се предуприједио овај проблем Служба заштите ће запослити инспектора за заштиту и спашавање

Велики пожар на отпаду секундарних сировина који се догодио прошле седмице открио је мањкавости у противпожарном систему. Податак који је саопштио Горан Јанковић, командир Службе заштите и спашавања, да хидрантска мрежа од Подгорице ка Тузима не функционише, је више него забрињавајући. Колика је дужина хидрантске мреже на овом потезу која није у функцији Јанковић није знао да каже, поручујући да сваки субјекат мора да обезбиједи хидрант када добија одобрење за рад.

– Због чега не функционише хидрантска мрежа на овом потезу треба да утврде надлежне државне инспекције. Треба да обиђу терен и виде зашто је то тако. Када је био пожар на Кућама Ракића све смо обишли да видимо гдје бисмо могли да узмемо воду. Или уопште није било мреже, или тамо гдје је било притисак је био такав да не може да се напуни боца воде, а камоли ватрогасно возило. Ми смо о томе обавијестили Директорат за ванредне ситуације јер је то у њиховој надлежности. Забрињава ме то што код објеката какав је био на Кућама Ракића, бензинских пумпи, која су високо ризична мјеста не постоје хидранти или мрежа не функционише– рекао је Јанковић.

Јанковић наводи да градска хидрантска мрежа функионише врло добро.

– Наше екипе су обишле терен и одредили смо локације гдје треба да се допуне хидранти. Водоводу и Чистоћи смо послали да изврше припреме за предстојећу пожарну сезону – навео је Јанковић.

Како би се предуприједио овај проблем, како наводи Јанковић, Савез ватрогасаца је крајем прошле године иницирао измјене Закона о заштити и спашавању који им је омогућио да запосле инспектора за заштиту и спашавање.

– Као Савез ватрогасаца смо уочили страховит проблем у томе да се не врше контроле хидрантске мреже, да је то доста траљаво. Надам се да ћемо до почетка пожарне сезоне примити једног инспектора. Његов посао ће бити да исконтролише све оно што је значајно са аспекта пожарства. Током љетње пожарне сезоне контролисаће поштовање наредбе забране паљења на отвореном послом, односно налагања ватре на отвореном. Од момента када ступи на снагу наредба забране паљења на отвореном простору, небитно је да ли је она запаљена на свом имању, ми казне пишемо власницима. За такав вид прекршаја писаће се пријаве, а предвиђене су и казне– поручио је Јанковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 18:34