/ -
18/06/2022 u 11:16 h
Н. С.-Д.С.Н. С.-Д.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Град покренуо причу око валоризације земље у Сутомору: "Одмараће" зграде умјесто дјеце

Показује се да се могло уложити новца како би одмаралиште функционисало, а не да се дозволи да се оно угаси, поручује Ђорђе Сухих, предсједник градског парламента, док Предраг Томовић, грађански активиста, потенцира да нико нема право да продаје својевољно оно што није сам зарадио

Чињеница је да је одмаралиште у Сутомору запуштено дуже вријеме али је и чињеница да је Главни град могао да га поправља и одржава и онда не би дошло до толике девастације, каже за "Дан" Ђорђе Сухих, предсједник Скупштине Главног града. Главни град је наиме, поново покренуо причу око валоризације земљишта некадашњег одмаралишта Дјечјег савеза у Сутомору. Тврде да би од тог новца унаприједили стање одмаралишта на Веруши.

Ово земљиште које Град има на барској ривијери, буквално на пјени од мора, на којем су били саграђени павиљони у којем су организовано боравила дјеца преко Дјечјег савеза, још 2014. године Град је покушао да прода за 1.871.310 еура, али безуспјешно. Према ДУП-у на мјесту дјечјег одмаралишта планирана је зграда од десет спратова. Да имају намјеру да валоризују ово земљиште прије три дана најавио је и Иван Вуковић, градоначелник Подгорице, након што су екипе Чистоће из Подгорице заједно са колегама из Бара очистиле овај простор.

Фуштић: Намјерно запуштен простор

Независни одборник у Скупштини Општине Бар Милош Фуштић каже да простор некадашњег одмаралишта годинама представља извор заразе.

– Умјесто да и данас као некада на том простору чујемо жагор и грају дјеце, то је мјесто гдје се окупљају пси луталице, наркомани, бескућници... Ту разни инвеститори и појединци доносе смеће и одлажу га. Како се одмаралиште налази на подручју Општине Бар, тако се и очекивало и да надлежни из локалне управе већ одавно нешто предузму. Нажалост, надлежни су дозволили да је овај простор годинама дочекивао туристе као депонија, чиме се наносила штета граду као туристичкој дестинацији – поручио је Фуштић.

– Наша намjера jе да валоризуjемо ово вриjедно земљиште (планском документациjом на парцели ниjе предвиђено одмаралиште) и да новац искористимо на начин што ћемо значаjно унаприjедити стање нашег одмаралишта на Веруши – написао је Вуковић на званичној ФБ страници.

За пропадање дјечјег одмаралишта Ђорђе Сухих оптуживао је Миомира Мугошу, бившег градоначелника Подгорице, поручујући да одмаралиште треба да постоји. Истог става је и данас што имплицира да по овом питању нема сагласја у владајућој коалицији ДПС-а и СД-а у Подгорици.

– Ја могу да разумијем да неко размишља о томе да је штета тако добру локацију на неки начин искористити у те сврхе, али треба да се изјаснимо шта нам је приоритет - да ли је зарађивање пара, што мислим да Главном граду не може то да буде, или је приоритет та установа. Сада се показује да се могло уложити пара да би одмаралиште функционисало, а не да се оно угаси. Ја мислим да би требало направити одмаралиште – навео је Сухих.

Након парцелације нова процјена земље

Измjеном планског документа из 2018. године на урбанистичкој парцели 54, подзона А3 у захвату ДУП-а Сутоморе-центар - измjене и допуне, коjа jе у власништву Главног града предвиђена jе изградња обjекта намjене туристичког насеља, наводе из Дирекције за имовину.

– Из тога се може закључити да на овој парцели планским документом ниjе предвиђено дjечjе одмаралиште, а како изградња хотелских капацитета ниjе област дjеловања Главног града, ова локална самоуправа намjерава да валоризуjе ово вриjедно земљиште и новац искористи на начин што ће значаjно унаприjедити стање дjечjег одмаралишта на Веруши – наводе из Дирекције за имовине.

Из Дирекције поручују да ће нова процjена вриjедности земљишта бити урађена када се спроведе парцелациjа по важећем плану.

Да потребно да Град има одмаралиште у Сутомору и да нико нема право да продаје својевољно оно што није сам зарадио поручује Предраг Томовић, грађански активиста.– Разлог за продају плаца је баналан - ДУП не предвиђа одмаралиште. У старту да кажемо да се то неће десити. То одмаралиште су формирали хумани људи, за дјецу Подгорице и Црне Горе. Главни град има посебну обавезу према дјеци. Продаја покушава да се исфорсира на брзину и уз неко образложење, а без питања јавности. Лако ћемо закључити - ни једно дијете, ни један родитељ не подржава продају ове парцеле. Нико нема право да продаје својевољно оно што није сам зарадио. Главни град има буџет од 100 милиона, за двије до три године може да се изгради модерно одмаралиште, за двије до три године може да се изгради модерно одмаралиште, и то је једино што се може десити – навео је Томовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:22