/ -
04/02/2022 u 13:05 h
Н.С.- М.Л.В.Н.С.- М.Л.В.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Град припрема пропис који се тиче путева: До нове одлуке старе категорије

Почела је припрема одлуке о мјерилима за категоризацију путева која ће предвијети које све услове треба да испуни један некатегорисани пут да би постао локални, саопштила је Весна Јанковић, самостални правни савјетник у Секретаријату за саобраћај.

Јанковић је на јучерашњој јавној расправи о одлуци о општинским и негатегорисаним путевима на територији Главног града саопштила да овај акт не садржи мјерила за категоризацију путних праваца због чега ће бити донијета нова одлука која је и дефинисана програмом рада Скупштине Главног града за ову годину.

Секретарка за саобраћај Лазарела Калезић навела је да закон дефинише већи број подзаконских аката и обавезе које локална управа треба да оствари.

– Један од тих је стварање подзаконског акта са методологијом мјерила за категоризацију. Ни на државном нивоу није одређен правилник а ни мјерила која би нама били смјерница на који начин треба да то урадимо – навела је Калезић.

Објашњавајући одлуку о општинским и некатегорисаним путевима на територији Главног града, Калезић је навела да се њом уређуjе категоризациjа, начин управљања, реконструкциjе, одржавања, заштите, финансирања. У овој одлуци је назначено да у граду има 201 локални и 225 некатегорисаних путева који су у новом акту Града преписани из прописа из 2016. године који их је видио као такве. Ова врста категорије примјењиваће се до доношења нове одлуке о мјерилима за категоризацију путева.

– Одлуком су дефинисани питања одржавања путне инфраструктуре, начин одржавања, разлика између редовног и инвестиционог одржавања. Такође, дефинисани су механизми који се односе на заштиту путева - навела је Калезић.

Представник Општине у оквиру Главног града - Голубовци Дражен Бјелобрковић указао је да се у одлуци уврштени путни правци који нијесу актуелни.

– Мислим да би било боље да називи који су дефинисани одлуком о називима да се унесу у ову одлуку како би били прецизнији. У одлуци постоји пут Подгорица-Цијевна-Мојановићи. Ја сам из Зете, не знам гдје је тај пут - питао је Бјелобрковић.

Лазерела Калезић је поручила да ће провјерити називе путних праваца и захвалили дневној новини "Дан" што су указали на грешке у топонимима који су објављени у одлуци.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:37