Иницијатива упућена министарству / -Архива
17/12/2021 u 12:52 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађани Доње Горице упутили иницијативу министарству: На ораницама дозволити градњу

Иницијативу је потписало 29 грађана међу којима су Глобаревићи, Радуновићи, Божовићи, Лаковићи, Марковићи, Богдановићи, Радиновићи, Пејовићи...

Група грађана Доње Горице упутила је Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма иницијативу за измјене Просторно урбанистичког плана Подгорице али и ДУП-а за овај простор тражећи пренамјену земљишта пољопривредног земљишта у индивидуално становање са мјешовитом или грађевинском намјеном. На овај корак су се одлучили након што је Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма припремило ДУП за овај простор који је предвидио да се парцеле, наспрам сервиса Рено алијанс, воде као пољопривредно умјесто земљиште мјешовите намјене. Ово рјешење управо је преписано из ПУП-а као плана вишег реда. Да су незадовољни овим рјешењем из ДУП-а грађани су исказали и обрађивачу планског документа током јавне расправе.

Иницијативу је потписало 29 грађана међу којима су Глобаревићи, Радуновићи, Божовићи, Лаковићи, Марковићи, Богдановићи, Радиновићи, Пејовићи...

–Сматрамо да су измјене дате у предлогу нацрта измјене и допуне ДУП-а Доња Горица, за захват коридора (Цетињског пута и Југозападне обилазнице) по питању намјене формираних урбанистичких парцела апсолутно неприхватљиве и неутемељене. Првенствено с аспекта развоја простора и чињенице да се језгро урбане структуре приближило овој локацији. Враћање земљишта у тој зони у пољопривредно је све осим унапрађења тог простора, то би у суштини требао да буде циљ израде ПУП-а и ДУП-а – пише у иницијативи грађана.

Грађани у иницијативи наводе да захтијевају усклађивање ПУП-а по садашњем стању подручја, па самим тим и усклађивање ДУП-а.

–Захтијевамо довођење земљишта у намјену која је у складу са намјеном околног земљишта на овом подручју. Како сте нам сходно нацрту планираног документа ДУП-а Доња Горица одредили парцеле у оквиру намјене "пољопривредно земљиште" то вас молимо да нам на локацијама вратите претходној намјени "индивидуално становање са мјешовитом или грађевинском намјеном. Да Просторно урбанистичким план Подгорице није узео у обзир стање на терену и тада важећем ДУП-ом. Нереално је планирати пољопривреду и близини градског језгра. Такође, је онемогућена легализација оних објеката који су изграђени без дозволе. Самим сазнањем да су у току измјене и допуне ПУП-а, сматрамо да се у оквиру тога плана мора извршити измјена намјене овог простора, како би у будућем периоду наше земљиште било адекватно планирано – пише у инцијативи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:14