Сачувати Зету за одмор и рекреацију / LANDZA-NENAD MANDIC
25/08/2021 u 07:15 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађани неће одустати од одбране бисера Даниловграда

Сада смо још упорнији да одбранимо овај бисер Даниловграда, јер у њему нема пуно мјеста која пружају ово што Ланџа пружа, казао је Жељан Брајовић

Група грађана окупљена око иницијативе "Стоп колектору у центру Даниловграда" наредних дана ће поново покренути сакупљање потписа за петицију којом ће тражити да се постројење за пречишћавање отпадних вода не гради на Ланџи. Они наводе да су се поново активирали након посјете премијера Здравка Кривокапића и министрa економског развоjа Јакова Милатовића Даниловграду.

Жељан Брајовић истакао је да су суочени с оптужбама да су се накнадно сјетили да стопирају неке ствари које су одавно у плану и за које су опредијељена и средства. Поручује да ће интензивирати активности на локацији коју бране више од годину дана.

image

Жељан Брајовић

LANDZA-NENAD MANDIC

– Непријатно смо изненађени неким стварима јер смо рачунали да смо доказали да на овом мјесту не треба градити постројење за пречишћавање отпадних вода. Сада смо још упорнији да одбранимо овај бисер Даниловграда, јер у њему нема пуно мјеста која пружају ово што Ланџа пружа. Поново смо организовали страже, јер смо у претходном периоду имали свакодневне страже које су имале за циљ да спријече било какве активности на овој локацији – навео је Брајовић.

Желе парк, а не колектор

Љубитељ Ланџе је и Милан Мијајловић који каже да је некада на том мјесту био расадник и да тај простор никада није био нарушен, те да грађани не бране ливаду, крш, већ рекреативну зону и будући градски парк.
– Грађани нису само протеклих годину и седам мјесеци активни на уређењу овог простора већ се он последњих 50 година користи на сличан начин у смислу рекреације, одмора, пикника, роштиљања, дружења, прослава. Група грађана жели да пошаље поруку да није против колектора већ против тога да се он изгради на меандру Ланџе. Порука која се шаље, а коју нико не жели да чује јесте да се овдје не жели постројење већ градски парк и тражи се од градских власти да пронађу другу локацију за колектор – поручује Мијајловић.

image

Милан Мијајловић

LANDZA-NENAD MANDIC

Бoбан Перовић истакао је да су, када су организовали претходну петицију против постројења у Ланџи, прикупили око 1.500 потписа за 48 сати.

image

Бобан Перовић

LANDZA-NENAD MANDIC

– Поново крећемо у акцију сакупљања потписа, али сада електронским путем. Аплицирали смо у Министарству јавне управе и у наредних неколико дана очекујемо да се спроведе процедура и да почнемо са потписивањем. Петиција ће моћи да се потпише на порталу "Волим Даниловград" и на Фејсбук страници "Стоп колектору у центру Даниловграда". Потребно је да прикупимо 3.000 потписа да би о овом питању могла да одлучује Влада. Постројење које је овдје било планирано с отвореним базенима, с конвенционалном технологијом, већ десет година је престало да се гради по Европи. Ниједан парк у Даниловграду немамо, имамо само три клупе испред Општине и то је све – истакао је Перовић.

Мјештанин Драган Ћетковић наводи да често имају акције сакупљања отпада, те да су претходних дана из меандра Ланџе извукли 150 гума.

image

Драган Ћетковић

LANDZA-NENAD MANDIC

– Планирамо да очистимо парк који је предвиђен за градњу колектора. Током последње акције пронађени су рјечни ракови који показују у каквом су стању Зета, водa и рјечни екосистем. Њихово присуство говори да вода и није толико загађена, тако да заправо и не стоји аргумент Општине да је колектор потребан за градско језгро јер је оно главни загађивач Даниловграда. Главни загађивачи су низводно ка Спужу и Подгорици, гдје се дневно просипа од 30 до 50 хиљада непречишћених отпадних вода, док је овдје ситуација потпуно другачија – истакао је Ћетковић.
Због лијепог амбијента и природе Јелена Драговић је редовни посјетилац Ланџе.

image

Јелена Драговић

LANDZA-NENAD MANDIC

– Увијек бих прије дијете довела овдје уз Зету него било гдје на плаже по Подгорици или на неко игралиште. Долазимо често на ово мјесто да се купамо. Има мјеста и плажа за купање и уз Морачу, али је тамо гужва – казала је Драговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:58