/ -
15/03/2022 u 15:41 h
Н.С.- М.Л.В.Н.С.- М.Л.В.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађани о измијењеном Програму привремених објеката: Главни пројекат је бизнис баријера

Упозоравали смо надлежне државне органе да ће то бити додатни трошак јер пројекат кошта, рекао је Марко Ракочевић, секретар за комуналне послове

Привремене објекте би требало градити према техничко-естетским условима као што се то некада радило, а не на основу ревидованог главног пројекта јер овај начин онo представља само бизнис баријеру за привреду. То је на централној јавној расправи о измјенама Програма привремених објеката на територији Главног града саопштио Горан Петровић. Измјене овог документа Секретаријат за комуналне послове је покренуо након што је стигао велики број захтјева за уцртавање објеката на приватним парцелама.

– Сматрам да је бизнис баријера законом прописана обавеза да се за привремене објекте ради главни пројекат, да се он касније ревидује и да се спроведе све оно остало што је потребно за грађевинске објекте који су предвиђени детаљним урбанистичким планом. Привремени објекти су осмишљени у намјери да се подржи привредна активност. Ако је потребно да се за објекат од 500 квадрата уради главни пројекат и да се неком архитекти за њега плати по десет, 12 еура по квадрату, те да се након тога уради ревизија тога пројекта то је онда озбиљан терет. У Подгорици има око 3.000 који су у просјеку површине 100 квадрата. Када се то помножи то је 300.000 квадратних метара привремених објеката у граду пута цијена израде главног пројекта и ревидовање - то је озбиљна пара. Само на подручју главног града је то неколико милиона еура, a од тога користи имају само агенције које се баве пројектовањем и ревидовањем – навео је Петровић.

Секретар за комуналне послове Марко Ракочевић сагласан је са Петровићевом сугестијом. Он је навео да су упозоравали надлежне државне органе да ће то бити додатни трошак јер пројекат кошта.

– По новом Закону о планирању простора и изградњи објеката имате обавезу да за све објекте веће од 30 квадрата радите главни пројекат који касније иде на сагласност код главног градског архитекте. Кадa стигне сагласност ради се ревизија. Сугестија је на мјесту, мислим да процедуре морају бити поједностављене јер се ради о бизнису – навео је Ракочевић.

image
-

Андријана Павићевић из Службе главног градског архитекте наводи да су се процедуре закомликовале.

– Имамо ситуацију да се за угоститељске баште отвореног типа, ако су преко 30 квадрата, мора радити ревидовани главни пројекат. Ту имамо проблем правилника који није довољно добро разрадио типове објеката за које се морају радити главни пројекти. За неке сматрам да се морају радити пројекти, попут објеката великих маркета. Имали смо ситуације да су њихови објекти имали по 500 квадрата, а да су рађени без пројекта, што није у реду. Због таквих ставри десио се малио хаос у простору – навела је Павићевић.

Траже уцртавање балон сале у дворишту школе

Представник Основне школе "Бранко Божовић" Драгутин Вучинић указао је да би у дворишту ове васпитно-образовне установе уцртали балон салу.

–Имамо три терена и фискултурну салу, али пошто имамо велико школско двориште, ми би хтјели да нам се одобри и балон сала – навео је Вучинић.

Марко Ракочевић је поручио да поднесу захтјев.

–Ми можемо уцртати објекат, већина школа тражи да тај простор валоризује – навео је Марко Ракочевић.

Правник у Секретаријату за комуналне послове Зоран Вучетић наводи да су министарству слали допис у којем су прецизирали да правилник мора да се доради.

–Имамо случајева да Управи полиције не можемо да издамо кућицу за полицијско обезбјеђење амбасаде јер му ЦЕДИС не да прикључак за струју. Одобрења за агрегате за Дом здравља, за Аеродром Подгорица немамо могућност да издамо јер их правилник није препознао. Све смо то написали прије годину дана али није мрднуло од тога – навео је Вучетић.

Светозара Јовановића је интересовала процедура подношења захтјева за постављање привремених објеката, док је Дејан Радуловић, из Студентске улице, указао да је поднио захтјев за постављање монтажног објекта али да је он одбијен.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:40