Са јучерашњег протеста мјештана / -SRDJAN BOLJEVIC
11/09/2021 u 10:36 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађани Омербожовића не дају градњу санитарне каде

Окупљени су поручили да неће дозволити градњу четврте санитарне каде, а у понедјељак очекују разговор са Арсенијем Бољевићем, директором Депоније

Становници Омербожовића јуче су зауставили градњу четврте санитарне каде на депонији "Ливаде", као и одлагање отпада у њеној близини због негативног утицаја на животну средину. Иако је грађевински инспектор Директората за инспекцијске послове Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма наложио обуставу радова, јер инвеститор није стекао услов за грађење објекта, јуче су грађевинске машине радиле до 13 часова. Тада су стигли мјештани насеља Омербожовићи који се противе градњи четврте санитарне каде. Расправа између мјештана и Ратка Павићевића, помоћника извршног директора за техничке послове у Депонији и обезбјеђења градског предузећа била је жучна. Мјештани су тражили да се одмах обустави градња и да се не истовара смеће, на шта им је Павићевић говорио да са смећем нема гдје друго. Након расправе Павићевић стопирао радове и обећао да их неће наставити, те су се грађани разишли. Грађани су договорили да ће у понедјељак тражити састанак са Арсенијем Бољевићем, директором Депоније, а уколико до тога не дође најавили су да ће поново обуставити градњу.

Предсједник МЗ Омербожовићи Ђок Горвокај казао је да се противе градњи нове санитарне каде јер је раде у близини њихових кућа.

image

Ђок Горвокај

-SRDJAN BOLJEVIC

– Нико нас ништа не пита, а радове су почели. Најближа кућа је 50 до 60 метара од депоније. Истоварили су смеће ван депоније што такође нећемо дозволити. Разговарали смо са човјеком из Депоније и у неку руку смо договорили да прекину са радовима док нас директор предузећа не прими на разговор. Ништа се ту неће више радити. Овај простор иначе припада катастарској општини Тузи. Коме год припадао нећемо дозволити градњу још једне санитарне каде – каже Горвокај.

Мјештанин Зоран Љуцовић саопштио је да неће дозволити да се гради четврта санитарна када.

image

Зоран Љуцовић

-SRDJAN BOLJEVIC

–Преко ноћи су истоварали шут и оградили земљом дио ливаде изван депоније. Овдје се не може више живјети. Ми нећемо дозволити да се гради четврта када. Тражили смо да се радови обуставе радови, ако то не учине ми ћемо их блокирати и нећемо дозволити да се смеће износи изван депоније – навео је Љуцовић.

Са њим је сагластан и Пјетар Љуцовић. Он истиче да неће дозволити випе да се упале машине на том простору.

image

Пјетар Љуцовић

-SRDJAN BOLJEVIC

– Не можемо опстати од пацова и мува због оволике количине смећа. Посебно кад се гуме запале не можемо да дишемо. Кућа ми је на неких 200 метара одавде. Насељем се шире непријатни мириси. Посебно је све ово опасно због епидемије, јер ово је отров. Због тога поручујемо да нећемо дозволити да се ту направи још једна санитарна када и да имамо болест испред куће. Смеће које су истоварили нико не зна одакле је. Само смо видјели багере и шут и пошли да видимо о чему се ради. Кад смо добили информацију врло брзо смо се окупили и зауставили радове. То ћемо урадити кад год чујемо да раде – казао је Љуцовић.

Дода Горвоковић поручује да градње на овом простору неће бити.

image

Дода Горвоковић

-SRDJAN BOLJEVIC

– Смета нам јер нам санитарну каду граде на прагу од куће. Кад је почела депонија да се ради прије 30 година био сам на разговор са тадашњим директором и речено ми је да је све то привремено. Тада су покушали да ближе насељу направе санитарну каду па смо зауставили радове. Сада хоће опет да граде још једну. То нећемо дозволити, јер на овај начин хоће да нас иселе. Нека се шире на неку другу страну, овдје неће. Да ситуација буде још гора сво смеће су истоварили на само неколико метара од наших кућа. Нама овдје живота нема ако дозволимо градњу. Због тога до тога неће доћи. Чекамо да нас директор Депоније прими на разговор – поручио је Горвоковић.

Из Главног града јуче нијесу хтјели да се оглашавају по питању радова и протеста на Депонији. Питали смо их какав је став Главног града у вези са одлуком грађевинског инспектора да се заустави градња четврте санитарне каде на депонији Ливаде, те да ли могу да кажу хоће ли пројекат бити настављен. Интересовало нас је и какве су могуће последице уколико санитарна када не почне да се гради. Међутим, одговоре нијесмо добили. Из ПГ бироа казали су да се неће оглашавати ни поводом протеста мјештана Омербожовића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 02:19