Ратко Стијеповић, Славољуб Стијеповић и Тања Стајовић / -ПГ биро
05/10/2021 u 07:57 h
Andrijana Dabanović, Milica VijisićAndrijana Dabanović, Milica Vijisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађани за смјене због „Коверте”, политичари жмуре до избора

Нажалост, боjим се да су тужилаштво и судство у Црноj Гори и даље под изразитим утицаjем бивше власти, па се не процесуираjу ни мање ни веће финансиjске и друге афере за коjе постоjи мноштво доказа, а чиjи сви трагови воде до бивше власти, каже Александар Којичић (ПзП)

Након што је вијеће Вишег суда потврдило оптужницу против бившег градоначелника Подгорице Славољуба Стијеповића који се терети за прање новца у саизвршилаштву, опозициони одборници у Скупштини општине Голубовци сматрају да сви они који се спомињу у том судском спису треба да поднесу оставке са финкција које обављају. У оптужници за Коверту пише, у дијелу гдје се помињу потврде о преузимању новчаних средстава од 12, 13. и 14. октобра 2016. године да су новац који је Славољуб Стијеповић предао Спасу Поповићу преузели Марко Крачковић, Драгољуб Шушкавчевић, Ђорђе Петричевић, Предраг Анђушић, Даца Поповић, Предраг Јанковић, Душан Радоњић, Драгољуб Мараш, Миливоје Каварић, Ратко Стијеповић, Ратко Вујачић, Војислав Ђуровић, Предраг Маџаровић, Станко Терзић, Душан Дракић, Миленко Мараш и Предраг Шановић и да укупан износ предатог и преузетог новца износи 47.500 еура. Међу овим именима бројни су одборници ДПС-а и предсједник Скупштине општине.

Из Клуба одборника ДНП-а Зета кажу да су већ једном покретали инициjативу за смјену Ратка Стијеповића у априлу 2019. године и она ниjе имала подршку у Скупштини.

– Подршку нијесу имали јер одборници ДПС-а коjи су управом захваљуjући Коверти и прљавом новцу Душка Кнежевића ту гдjе jесу, нису гласали против самих себе. Сматрамо да ни сада то не би урадили jер ми се уцjенама и куповином одборника нисмо никад бавили нити ћемо сада кад смо власт на државном нивоу. Сачекаћемо jош ових пола године до локалних избора гдjе им више ни коверте неће помоћи. Стиjеповићу и његовим сарадницима коjе jе он сам навео не треба да пресуђуjе ово досадашње тужилаштво и судство коjе jе под контролом њих самих, већ ново независно. Мада све је јасно јер имамо снимак кад он узима паре и он признаjе коме jе даље таj новац прослиједио. Нико се није нашао да га демантуjе што значи да сви учесници прихватаjу одговорност – наводе из ДНП-а.

Балша Вујачић (УРА) истиче да ће са колегама из одборничких клуба размислити о покретању иницијативе о провјери повјерења свих оних који су учествовали у афери Коверта.

– С обзиром на то да смо већ покретали инициjативе док jе то било свjеже нисмо добили никакве одговоре, надамо се да ће сада тужилаштво натjерати да проговоре сви из ДПС-а у Зети коjи су имали везе са афером Коверта, а ми ћемо свакако помоћи у том чину и помићи људима да схвате коначно неке ствари. Што се тиче предсједника СО Ратка Стијеповића он jе сам кад се то десило требало да искуључи одборнике коjи су се спомињали у оптужници и да сам поднесе оставку, али то се ниjе десило. Ниjе се ни удостоjио да сазове сjедницу везано за аферу коjу смо ми тражили у том тренутку. Али свакако остало jе нешти више од пола године мандата предсjеднику Скупштине и неће више нико из њихових редова бити на том мjесту после локаланих избора - каже Вујачић.

Вујачић каже да што се тиче самосталности треба да се покрећу инициjативе па макар, како каже, то требало бити и са ДПС-ом.

– Радимо то у корист становника Зете. Ту треба да будемо jединствени, jер су Зећани свима нама на првом мjесту. Свакако ближе се избори и доћи ће брзо промjене у Зети и наравно да се ДПС неће китити са том "титулом" довољно jе да се ките са титулама уређивања полигона заjедно са човjеком, коjи нема везе са Зетом ни Зећанима – рекао је Вујачић.

Александар Којичић (ПзП) каже да сваког за кога постоји сумња да jе вршио или прикривао недjела треба испитати, након тога процесурати и осудити у складу са законском регулативом.

– Нажалост боjим се да jе тужилаштво и судство у Црноj Гори и даље под изразитим утицаjем бивше власти, па се не процесуираjу ни мање ни веће финасиjске и друге афере за коjе постоjи мноштво доказа, а чиjи сви трагови воде до бивше власти, а наjновиjи и наjактуелниjи примjер су Пандора папири. Посла за jедном слободно и професионално тужилаштво било би и на подручиjу Зете, а везано за поjедине организациjе коjима су на челу били локални функционери ДПС-а. Зета ће бити самостална општина, а у њоj живе пристоjни, радни, вриjедни, часни, храбрих људи, коjи су огромна већина у односу на нечасне поjединце коjи су имали и злоупотребљавали полуге моћи током 30 година власти ауторитарног, недемократског система, коjи мора бити до краjа и коначно разваљен – каже Којичић.

Предсједник СО Голубовци Ратко Стијеповић јуче није желио да даје било какве коментаре правдајући се здравственим стањем.

Грађани Зете са којима смо разговарали сматрају да сви функционери, али и одборници који се спомињу у афери Коверта морају поднијети оставке или бити смијењени.

image

Андрија Маровић

-Архива

– Сви треба да поднесу оставке. Ја знам гдје нијесу смјели доћи, јер хоћу да гласам за кога ја хоћу. Ако су криви као што јесу нека поднесу оставке. Са предсједником СО Голубовци Ратком Стијеповић не треба да праве никакве консултације, јер тај човјек ће бити свједок у поступку против Стијеповића - каже Андрија Маровић, из Балабана.

Милош Марковић са Плавнице сматра да сви које је Стијеповић поменуо треба да одговарају за оно што су урадили, а не само да поднесу поставке.

image

Милош Марковић

-Архива

– Сваки од њих, па да ми је из куће морао би одговарати. Не бих га жалио. Ко је што од њих радио не могу рећи. Знам да је Ратко Стијеповић добар човјек. Међутим, сви смо ми гледали на телевизији како узима Миго паре. Зато кажем сви који су умијешани треба да сносе одговорност – истиче Марковић.

Стојан Стајовић из Понара тражи да сви умијешани у афери Коверта поднесу оставке.

image

Стојан Стајовић

-Архива

– Сви који се помињу су то радили за шефа режима и били су послушници, а умијешали су одборнике ДПС-а. Они не да треба да поднесу оставке него не би требали да излазе из куће међу свој народ. Све би требало објелоданити коме су дали паре, ко је узео паре и кога су куповали. Давно су све требали да их смијене, од одборника ДПС-а до челника Општине – каже Стајовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:01