Подгорица: Нове урбанистичке линије за 26 локација / Архива
16/04/2022 u 07:30 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Градска болница и хитна помоћ опет нацртане у касарни у Маслинама

Према предвиђеним измјенама ПУП-а, на Ћемовском пољу биће уцртано гробље, научни институт за истраживање канцера се планира на простору Сточне пијаце док за простор касарне „Морача” остаје намјена централне дјелатности без становања

Завршене су измјене и допуне Просторно урбанистичког плана Подгорице и овај документ је у форми нацрта упућен Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма. У измијењеном документу, како је за „Дан“ саопштила архитекта Александра Тошић Јокић, обрађивач плана, обрађене су 26 локација. Међу њима су ново гробље на Ћемовском пољу које се тренутно гради мимо ДУП-а и ПУП-а, зграде градске болнице и хитне помоћи су планиране на простору касарне у насељу Маслине, а на Старом аеродрому основна и средња школа на Старом аеродрому.

”Измјенама ПУП-а на Старом аеродрому су уцртане основна и средња школа, вртић и дом здравља код садашњих спортских терена

Кровни плански документ за Подгорицу са роком важења до 2025. године усвојен је у фебруару 2014.године и тада је рецимо, градска болница уцртана у касарну да би измјенама 2018. године касарни враћена изворна намјена. По садашњим измјенама враћа се првобитно рјешење.

–Министарство пољопривреде, Министарство одбране и Министарство здравства су се јавили са захтјевима за локације како би се неки пројекти завршили на вријеме. Од Министарства здравља смо добили захтјев да се дефинише локација градске болнице и нове зграде хитне помоћи. Ми смо дали локацију у оквиру касарне „Марко Миљанов“ у Маслинама па ће се кроз јавну расправу потврдити да ли је она најидеалнија или ћемо тражити неко друго рјешење. То је само дио касарне који не користи војска,а са планерског аспекта пожељно је да здравствени објекти буду близу један другом – саопштила је Тошић Јокић.

Прво посађено смиље, па пренамјена земљишта у близини аеродрома

Александра Тошић Јокић поручује да су у Вуковцима нацртали мултифункционални објекат у којем ће бити док здравља и пошта.

– У документу се нашла и спортско-рекреативна зона Беглаци. Код Аеродрома у Голубовцима ће бити пренамјена простора из индустрије у пољопривреду јер је ту засађено смиље – наводи Тошић Јокић.

Тошић Јокић објашњава и локацију новог гробља.

–Та локација је инфраструктурно опремљена. Била је дефинисана као индустријска зона, а сада је гробље. Простор није оптерећен имовинским-односима. То је један од битних објеката – наводи обрађивач плана.

Ана Тошић Јокић објашњава да су за више локација извршили пренамјену простора.

– Имате планирану основну, средњу школу, вртић и дом здравља на Старом аеродрому, на локацији гдје су спортски терени. Затим и основну школу на Забјелу – наводи обрађивач плана.

Процедура усвајања измјена плана

Александра Тошић Јокић објашњава процедуру усвајања плана.

–Плански документ је предат у форми нацрта и пролази све институције које су важне за давање мишљења. Након добијања њиховог позитивног мишљења да нацрт може ићи у процедуру, савјет за ревизију планских докумената врши преглед плана и даје коначан закључак. Након њиховог закључка на Влади се утврђује нацрт и ставља на јавну расправу. Пошто се заврши јавна расправа сачини се извјештај о спроведеној јавној расправи који поново иде на сагласност савјету за ревизију. Након тога се сачињава предлог плана који поново пролази исту процедуру као нацрт и након позитивног мишљења, предлог се утврђује на сједници Владе и изласком у Службени лист постаје важећи – навела је Александра Тошић Јокић.

С обзиром да се Црна Гора делегирала за градњу научног института за истраживање канцера одредили смо локацију, а то је простор садшње Сточне пијаце, каже она.

–Сточну пијацу би се релоцирала близу Депоније. Због самог амбијента и Плантажа тај простор би био на неки начин добар за ту намјену. Да ли ће бити та локација видјећемо након завршене процедуре – навела је Тошић Јокић.

Градско гробље Чепурци се конзервира у постојећим габаритима.

–Остатак тога захвата, првенствено простр са кућама иза гробља би се кроз неку даљу разраду дефинисао и уподобио – навела је Тошић Јокић.

Измијенама ПУП-а третирано је и насеље Првоборац у Маслинама као и бивша касарна „Морача“.

– Планом су за простор Првоборца предвиђене централне дјелатности, дакле могу се јавити и неки објекти од општег интереса. У документу је и касарна „Морача“ за коју је остала иста намјена - централне дјелатности. Дате су смјернице да се на том простору граде објекти културе – музеји, објекти управе, пословања. Неће моћи бити становање – каже обрађивач плана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:50