/ - LAZAR RUZIC
06/10/2021 u 12:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грин Хом упутила Главном граду иницијативу за санацију шумског појаса на Ћемовском пољу

Како додаје, дио заштитног шумског појаса који и даље постоји, углавном служи за одлагање разног отпада: гума, грађевинског шута, комуналног и животињског отпада

НВО Грин Хом упутила је Главном граду иницијативу за санацију и ревитализацији заштитног шумског појаса Ћемовско поље, код КАП -а.

Како је саопштила координаторка пројекта Милица Кандић заштитни шумски појас представља сађену шуму алепског бора, чемпреса и црног бора који је сађен након ИИ свјетског рата.

 - Заштитни шумски појас  формиран је непосредно уз индустријску зону КАП – а али поред те улоге има и вјетрозаштитну функцију и представља зелени прстен града. Заштитни шумски појас сађен је у цјелинама између којих се налазе пожарни путеви, како би у  случају настанка пожара, исти био саниран одмах и како би се онемогућило даље ширење пожара на остале цјелине - оцијенила је она. Међутим из године у годину, заштитни шумски појас се губи усљед пожара и сјече дрвећа. Пожарни путеви су прилично непроходни због обрасле вегетације и онемогућава се пролазак ватрогасних возила, што за посљедицу има пожаре већих размјера и губитак зеленог фонда. Сјеча дрвећа врло често прође несанкционисано - навела је Кандић.

Како додаје, дио заштитног шумског појаса који и даље постоји, углавном служи за одлагање разног отпада: гума, грађевинског шута, комуналног и животињског отпада.

 - Током акције коју је Греен Хоме спровела 2018. године а у сарадњи са Чистоћа Д.О.О. са ове локације уклоњено је 350 врећа отпада и 15 киперских тура грађевинског шута. На овом подручју спроведене су и бројне акције садње на иницијативу појединаца, НВО, али нажалост, помак и унапређење овог заштитног шумског појаса није видљив. На линку можете погледати како изгледа ово подручје данас.Заштитни шумски појас на Ћемовском пољу има велику амбијенталну, естетску, еколошку вриједност за Подгорицу. С тога очекујемо адекватну реакцију Главног града и покретање активности на санацији и ревитализацији овог зеленог појаса - напоменула је она.

--

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:52