/ -IGOR SLJIVANCANIN
21/03/2022 u 15:07 h
M.VujisićM.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гувернер ЦБЦГ посjетио Средњу економску школу "Мирко Вешовић"

Ову глобалну манифестациjу Централна банка Црне Горе обиљежава десету годину заредом, а циљ кампање jе подизање свиjести дjеце и младих о важности стицања знања и вjештина о управљању новцем.

Гувернер Централне банке Црне Горе Радоjе Жугић посjетио jе Средњу економску школу "Мирко Вешовић" у оквиру обиљежавања Свjетске недjеље новца. Како је истакао Жугић овогодишњи слоган кампање је "Гради своjу будућност, мудро располажи новцем!".
– Новац jе вриjедан ресурс, коjи се тешко стиче, а управљање њиме jе посебно изазовно у кризним и нестабилним околностима какве су данашње. Новац не служи само за трошење, већ за штедњу, али и инвестирање. Права идеjа, посвећеност, одговорност и вjера у себе су гаранциjа успjеха – казао jе гувернер Жугић.

image
-IGOR SLJIVANCANIN

Током радионице, ученици су били веома активни и показали интересовање за различите економско-финансиjске теме, попут инфлациjе, штедње, каматне политике, утицаjа актуелних геополитичких дешавања на црногорску економиjу, као и за савремене трендове у банкарству као што су мобилна и интернет плаћања. Како наводе из Дирекциjа за комуникациjе, Гувернер Жугић одговорио jе ученицима на ова и броjна друга питања и изразио задовољство исказаним интересовањем ученика, истичући да данашњи начин живота подразумиjева да сваки поjединац приjе пунољетства има довољно развиjене компетенциjе за управљање финансиjама.


– Кроз овакве и сличне активности коjе представљаjу важан сегмент друштвене одговорности, Централна банка настоjи да подржи финансиjску едукациjу, односно jачање финансиjске писмености црногорске популациjе. Свjетска недjеља новца jе глобална манифестациjа коjа се под окриљем Организациjе за економску сарадњу и развоj (ОЕЦД) обиљежава у преко 170 земаља свиjета – саопштили су из Дирекциjа за комуникациjе.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:43