/ - фото документација
15/11/2021 u 16:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Хотел Подгорица је непокретно културно добро од националног значаја"

Како стоји у Рјешењу, налаже се да је неопходно "очувати постојећи природни амбијент заштићене околине, уз очување визура према Хотелу "Подгорица" и искључити градњу нових објеката

Из "КАНА/ко ако не архитект?" саопштено је да су данас од Управе за заштиту културних добара добили Рјешење којим се хотелу "Подгорица" утврђује статус непокретног културног добра од националног значаја.

- Готово 84 године након рођења арх. Светлане Кане Радевић, 54 године након што је зграда хотела "Подгорица" награђена савезном "Борбином" наградом, 9 година након што је НВО "Архитектонски форум" предала прву иницијативу за заштиту овог и других вриједних објеката модерне архитектуре у Црној Гори и 6 година након што је започета скандалозна изградња солитера тик уз његове зидове, хотел "Подгорица" напокон је и званично препознат и заштићен као непокретно културно добро- наводе у саопштењу.

image
- фото документација

Сматрају да је заштита стигла одвећ касно, али поздрављамо мјере које Рјешење прописује.

- Нарочито нас радује то што предвиђене мјере искључују све интервенције које могу угрозити статичку стабилност објекта, као и преправке, доградње и надоградње, а прописују рестаурацију првобитних, аутентичних, бетонских архитектонских елемената надстрешнице изнад главних улаза. Поздрављамо и то што Рјешење препознаје да су уже и шире окружење хотела "Подгорица" нарушени градњом "вишеспратног објекта који својом позицијом, габаритима, формом и материјализацијом деградира затечене вриједности". Ову деградацију је било могуће избјећи, јер је наша организација од самог почетка градње упозоравала на ефекат који ће солитер имати. Но, сада донесене мјере макар гарантују да неки сличан пројекат неће бити могуће остварити у будућности. Како стоји у Рјешењу, налаже се да је неопходно "очувати постојећи природни амбијент заштићене околине, уз очување визура према Хотелу "Подгорица" и искључити градњу нових објеката, трајних или привремених у заштићеној околини културног добра"- наводе у саопштењу.

Коначно, нови статус зграде хотела "Подгорица" утицаће и на планирање, и то сматрамо једним од најважнијих ефеката овог Рјешења. Наиме:

image
- фото документација

- Свако планирање на овој локацији мора бити у складу са интегралном заштитом културног добра, која је препозната Законом о заштити културних добара. Интегрална заштита је дефинисана чл. 89 и чл. 90 наведеног Закона, у коме се прописује да се планским документима обезбјеђује заштита културних добара и њихове околине, као интегралног дијела савременог друштвеног, економског и урбаног развоја, на начин којим се поштује њихов интегритет и статус и досљедно спроводе режим и мјере заштите који су прописани овим законом. Плански документ мора бити усклађен са Студијом заштите културне баштине- наводе у саопштењу.

Сада ће се наша организација позабавити постојећим планом за десну обалу Мораче, који засигурно не може остати такав какав јесте сада када је хотел "Подгорица" заштићено културно добро. Хвала арх. Кани Радевић што је прије више од 50 година свој посао радила толико добро да ми и сада, пред наизглед незаустављивом стихијом неолибералног инвеститорског урбанизма, можемо на резултатима њеног рада утемељити борбу за зеленије и хуманије просторе у центру Подгорице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:04