Хуманитарци на дјелу / -Д.Љ.
12/12/2021 u 09:00 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хуманисти дали крв у част Дана ослобођења Подгорице

Никада нијесмо дозволили да нечији живот буде угрожен због крви. Наш слоган је "Наших пет минута, нечији цијели живот", казао је предсједник ДДДК "Подгорица" Вукота Јашовић

Велики број хуманиста јуче је окупила традиционална акција коју је у сусрет Дану ослобођења Подгорице организовало Друштво добровољних давалаца крви "Подгорица". Предсједник ДДДК "Подгорица" Вукота Јашовић истакао је да ово друштво сваке године већ више од 20 година у континуитету организује акцију давања крви поводом празника Подгорице.

– Ове године се због короне акција крви одвија отежано, али људи су спремни да дају крв, испоштовали смо све мјере и организовали мање групе. Даваоци крви су хумани људи. Никада нијесмо дозволили да нечији живот буде угрожен због крви. Наш слоган је "Наших пет минута, нечији цијели живот". Црна Гора је хумана нација спремна да да крв, не само кад су саобраћајне несреће у питању, него и акцијама и појединачно – истакао је Јашовоћ.

Да помогне некоме и дарује крв акцији се одазвао Иван Бојовић.

– До сада сам дао 15 пута крв и редовно се одазивам акцијама. Са добровољним давањем крви почео сам још као Гимназијалац у Никшићу и од тада бар једном годишње дам крв. Радим на Полицијској академији данас сам ту испред Интернационалне полицијске асоцијације. Људи који редовно дају крв, после тога се много боље и љепше осјећају. О оваквој врсти помоћи немам ријечи колико значи некоме коме је потребна крв. Мислим да се свијест код људи у Црној Гори поводом овог питања подигла – навео је Бојовић.

Јанко Раичевић каже да је за давање крви потребно издвојити десетак минута.

– Дао сам крв до сада 6,7 пута и редовно се одазивам када год је некоме потребно, без обзира да ли је акција или је крв неопходна некоме из мог окружења. Лијеп је осјећај дати некоме крв, нарочито када знате да тиме некоме спашавате живот. У последње вријеме су људи постали свјесни да дођу и дају крв, јер нечије мало, некоме значи много више – поручио је Раичевић.

Дугогодишњи добровољни давалац крви и члан Удружења ДДДК "Подгорица" Горан Тадић јуче је 82. пут дао крв.

– Да дајем крв, почео сам 1997. на једној акцији. Код нас је још увијек веома ниска свијест људи о давању крви, потребна је већа едукација по том питању. Људи нијесу спремни да дају крв, осим кад је то случај за некога из породице. Нама 10 минута не значи ништа, а некоме значи много, не само тој особи него и читавој породици, продужавате му живот. Осјећај када дате крв за некога се не може описати ријечима – казао је Тадић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 20:31