Стаза на тротоару одвоjена раздjелном линиjом / -Архива
15/11/2021 u 06:40 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инфраструктура на булевару ка Тузима није урађена по правилнику: Расвјета насред бициклистичке стазе

Поред тога што jе неповезана са осталом инфраструктуром, ниjе довољно равна и на неколико мjеста има незгодне ивичњаке на прелазима, што представља велику тешкоћу за њено комфорно и безбjедно коришћење, каже Дејан Тофчевић

На бициклистичку стазу дуж булевара ка Тузима, од Сточне пијаце до Ржаничког моста, бициклисти су чекали од прошле године. Међутим, незадовољни су како је одрађена. Обиљежена је на тротоару, а између улице и стазе је зелено острво. Према Ржаничком мосту на неколико мјеста на сред стазе постављена је улична расвјета. Тротоари, а самим тим и бициклистичка стаза у дијелу ка Тузима је испуцала, на неким мјестима није ни равна.

– При краjу jе градња бициклистичке стазе на новоизграђеном диjелу булевара Подгорица - Тузи. Простире се од Сточне пиjаце до Ржаничког моста. Налази се обострано, а на заjедничкоj површини намиjењеноj пjешацима и само jе одвоjена раздjелном линиjом и офарбана црвеном боjом. Поред тога што jе неповезана са осталом инфраструктуром, а то jе главни проблем читаве бициклистичке инфраструктуре у Подгорици, она болуjе од исте болести као прва, а мање-више и све остале бициклистичке стазе. То значи да ниjе довољно равна и на неколико мjеста има веома незгодне ивичњаке на прелазима, што представља велику тешкоћу за њено комфорно и безбjедно коришћење – рекао је Дејан Тофчевић, из организације Бицикло.ме.

Он је истакао да однедавно постоји Правилник о бициклистичкој инфраструктури те да га треба поштовати приликом изградње стаза.

– Пошто се већ шест година гради бициклистичка инфраструктура, а ми смо више пута указивали на сличне пропусте, однедавно имамо Правилник о бициклистичкоj инфраструктури. Очекујемо да се приликом изградње поштуjе оваj подзаконски акт и гради инфраструктура коjа привлачи кориснике бицикла, а не коjа отежава њихово кретање – казао је Тофчевић.

Завршетак градње прве фазе булевара, у дужини од 1,6 километра од Сточне пиjаце до Ржаничког моста, без тротоара и бициклистичке стазе 20. маjа 2020. године озваничили су, између осталих Мило Ђукановић, предсjедник државе, Иван Вуковић, градоначелник Подгорице и Саво Парача, тадашњи директор Управе за саобраћаj. Вуковић jе тада, на питање "Дана", саопштио да пjешачка и бициклистичка стаза ниjесу изграђене jер ниjе завршена експроприjациjа са Плантажама. Из ове компаниjе су међутим, обjаснили да су дали сагласност да Главни град ради, а да ће се сва имовинско-правна питања у вези са 123 квадрата површине, за коjу jе тражена сагласност, рjешавати у управном поступку. На отварању Ђукановић jе посебно похвалио градску управу занемаруjући да булевар нема тротоаре и стазе, а то jе била управо обавеза градске управе. Саво Парача jе казао да су у питању фазни радови, а проjектант потом дао информациjу да jе прву фазу булевара проjектовао са тротоарима и бициклистичком стазом, као и средњим раздjелним острвом те да ниjе дефинисана изградња у фазама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:26