/ -
30/06/2023 u 14:49 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Inicijativa predsjednice Skupštine Glavnog grada: Podgorica da dobije spomen-bistu Borislava Pekića

Ukoliko bude bilo moguće na vrijeme završiti kompleksnu administrativno-pravna proceduru, spomenik bi svečano otkrili 4. februara naredne godine, na dan rođenja slavnog pisca, predložila je predsjednica parlamenta

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović uputila je inicijativu gradonačelnici Oliveri Injac i Sekretarijatu za kulturu i sport da se u Podgorici podigne spomen-obilježje u vidu biste čuvenom piscu i rođenom Podgoričaninu Borislavu Pekiću.

Borovinić Bojović je izrazila uvjerenje da Pekić, kao jedan od naših najvećih pisaca i ujedno jedna od najmarkantnijih kulturnih ličnosti, zaslužuje ovakvu vrstu priznanja od svog rodnog grada, pored već postojeće skromne spomen-table i ulice u Zagoriču sa njegovim imenom.

– Smatram da bi spomenik trebalo podići u centru grada, gdje se nalazila i rodna kuća Pekića, na odgovarajućoj lokaciji koju ćemo precizirati u saradnji sa odgovarajućim ekspertima – navela je Borovinić Bojović.

Ona je predložila da se, ukoliko bude bilo moguće na vrijeme završiti kompleksnu administrativno-pravna proceduru, spomenik svečano otkrije 4. februara naredne godine, na dan rođenja slavnog pisca.

Borislav Pekić rođen je 1930. godine u Podgorici. Studirao je eksperimentalnu psihologiju na Filozofskom fakultetu Beogradskog univerziteta, a dugo je radio kao dramaturg i scenarista filmova. Prema njegovom tekstu "Dan četrnaesti" snimljen je film koji je predstavljao Jugoslaviju 1961. godine na filmskom festivalu u Kanu. Prvi roman pod nazivom "Vreme čuda", sa kojim je odmah privukao pažnju, objavio je 1965. godine. U njegova najznačajnija djela ubrajaju se "Hodočašće Arsenija Njegovana", "Kako upokojiti vampire", "Zlatno runo", za koji dobija 1987. Njegoševu nagradu, "Besnilo" i "Godine koje su pojeli skakavci". Dobitnik je ogromnog broja nagrada i priznanja, pored ostalih i Povelje "Majska rukovanja" za izuzetne stvaralačke rezultate na polju književnosti i kulture, koju je 1990. dobio od tadašnjeg Doma omladine, a današnjeg KIC-a "Budo Tomović".Poslednje tri decenije živio je u Londonu, gdje je i preminuo 2. jula 1992. godine.

Njegova djela prevedena su na engleski, njemački, francuski, italijanski, španski, holandski, poljski, češki, slovački, mađarski, rumunski, retoromanski, makedonski, slovenački i albanski jezik.

U Ulici Slobode gdje je živio i imao kuću, stoji tabla na kojoj piše "Ovdje se nalazila kuća u koju je rođen književnik Borislav Pekić 1930-1992.) Podgorica 7. maja 1997. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 04:28