Olivera Injac / -
20/03/2024 u 11:25 h
M.VujisićM.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Injac: Upravna inspekcija nenadležna za nadzor nad primjenom Zakona o zaštiti i spašavanja

Nadzor nad primjenom Zakona o zaštiti i spašavanju, kao lex specialisa, vrši inspektor za zaštitu i spašavanje shodno članu 117 tog zakona pa je jedina obaveza, po zahtjevu za inspekcijski nadzor, Upravne inspekcije bila da se oglasi nenadležnom i proslijedi nadležnom inspektoru, navela je gradonačelnica Olivera Injac u dopisu Upravnoj inspekciji

U vezi sa inspekcijskim nadzorom u predmetu određivanja Zdravka Blečića za v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja gradonačelnica Podgorice Olivera Injac obavijestila je Ministarstvo javne uprave, odnosno upravnu inspektorku Ninu Vuksanović, da "nijeste bili nadležni da postupite po zahtjevu za inspekcijski nadzor, imajući u vidu da nadzor nad primjenom Zakona o zaštiti i spašavanju, kao lex specialisa, vrši inspektor za zaštitu i spašavanje, shodno članu 117 tog zakona". Kako navodi u dopisu samo inspektor za zaštitu i spasavanje može da "zabrani rad komandiru koji ne ispunjava uslove propisane ovim zakonom" te da "nema mjesta postupanju inspektora Upravne inspekcije".

– Vaša jedina obaveza po zahtjevu za inspekcijski nadzor je bila da se oglasite nenadležnim i proslijedite nadležnom inspektoru - navela je Injac u dopisu.

Gradonačelnica navodi da su se 31. januara obratili MUP-u radi davanja mišljenja u vezi sa primjenom člana 46 Zakona o zaštiti i spašavanju kojim se propisuju posebni uslovi za komandira koji rukovodi Službom zaštite i spašavanja.

– Nijesmo bili saglasni sa tumačenjem koje ste dali u toku inspekcijskog nadzora zbog čega smo dali primjedbu na zapisnik. Vaše tumačenje je u bitnom opredijelilo ishod inspekcijskog nadzora i mjere koje ste naložili, sa čim nijesmo saglasni - navodi u dopisu.

image
-

Injac dalje navodi da su 15. februara dobili mišljenje MUP-a, kao nadležnog organa državne uprave za poslove zaštite i spašavanja, kojim je potvrđen "naš stav da Zdravko Blečić ispunjava uslove radnog mjesta za rukovođenje Službom zaštite i spašavanje, te da uslov od pet godina na poslovima zaštite i spašavanja nije dat kumulativno sa uslovom o stepenu kvalifikacije VII1".

– Glavni grad će u najkraćem roku raspisati konkurs za popunu radnog mjesta komandira, a ove poslove će do tada obavljati Zdravko Blečić, koji sa 31 godinu radnog iskustva na poslovima zaštite i spašavanja u potpunosti ispunjava uslove radnog mjesta - navela je gradonačelnica Injac u dopisu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 18:19