/ -
21/02/2023 u 15:28 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivan Vuković ugostio ambasadora Turske Bariša Kalkavana: Glavni grad će nastavati sa podrškom

Ambasador Bariš Kalkavan je zahvalio Glavnom gradu, prije svega na spremnosti Službe zaštite i spašavanja da odmah krenu ka zemljotresom zahvaćenim gradovma Turske, kao i na srdačnoj donaciji od 100 hiljada eura, navode iz PG biroa

Crna Gora i Turska su prijateljske zemlje, što je još jednom dokazano tokom teškog i izazovnog perioda za naše turske prijatelje, saopštio je Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, tokom sastanka sa Barišom Kalkavanom, novoimenovanim ambasadorom Turske u Crnoj Gori. Vuković je, kako su saopštili iz PG biroa, ambasadoru poručio da je Glavni grad spreman da na sve moguće načine nastavi da pruža podršku Turskoj u prevazilaženju posljedica razornog zemljotresa.

– Vuković je istakao da smatra da će Turska ponovo pokazati svoju snagu, kao i da u Podgorici i Crnoj Gori uvijek imaju prijatelja, te podsjetio na dosadašnju odličnu poslovnu i kulturnu saradnju između Podgorice i gradova Turske i turskih kompanija. Ambasador Bariš Kalkavan je zahvalio Glavnom gradu, prije svega na spremnosti Službe zaštite i spašavanja da odmah krenu ka zemljotresom zahvaćenim gradovma Turske i priteknu u pomoć turskim kolegama u akciji spašavanja, kao i na srdačnoj donaciji od 100 hiljada eura. Takođe, ambasador je istakao važnost takve podrške prijatelja koja je dodatno izgradilla bliskost između naša dva naroda - saopšteno je iz PG biroa. 

Gradonačelnik je, kako navode iz PG biroa, ukazao na odličnu saradnju između Podgorice i gradova Turske, te podsjetio na sporazum o bratimljenu između glavnih gradova Crne Gore i Turske.

– Podsjetio je i na snažan temelj ekonomske i kulturne saradnje između Crne Gore i Turske, o čemu svjedoči i djelovanje turskog kulturnog centra Yunus Emre i Turske agencije za izgradnju i razvoj TIKA. Takođe, bilo je riječi o crnogorskoj dijaspori koja njeguje snažnu vezu sa Crnom Gorom. Sagovornici su se saglasili da dosadašnju saradnju koja je na izvrsnom nivou treba u narednom periodu dodatno unaprijediti, te dogovorili buduće sastanke na temu potencijalnih poslovnih saradnji i budućih turskih investicija. Vuković je podsjetio na saradnju na jednom od najznačajnijih projekata u Pogorici, izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda, na kojem je izvođač radova konzorcijumom na čijem je čelu turska kompanija Kuzu Grup. Na sastanku je bilo riječi o mogućnosti realizovanja posjete đece iz turskih gradova zahvaćenih razornim zemljotresom Podgorici u narednom periodu - saopšteno je iz PG biroa. 

Komandir Službe zaštite i spašavanja Goran Janković je istakao da je na kompletan spasilački tim jak utisak ostavilo gostoprimstvo turskog naroda u najtežem trenutku, kao i visoko profesionalna saradnja sa turskim AFAD-om.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:11