Стајовић и Вуковић са једног од обилазака Зете / -
15/04/2022 u 12:13 h
А.Д.А.Д.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Општине Голубовци саопштили: Са Тузима није дошло до коначног усаглашавања око граница

Током рада Организационог одбора, коjи jе требало да створи услове за функционисање нове општине, више пута jе констатовано да за поjедине контактне зоне треба детаљно анализирати могуће границе, кажу из Општине Голубовци

Линиjа разграничења на спорним дjеловима териториjе Подгорице и Општине Тузи jе питање у вези коjег ниjе дошло до коначног усаглашавања двиjе стране, казали су из Општине у оквиру Главног града - Голубовци на чијем је челу Тања Стајовић. Но и поред тога мјештани дијела Матагужа, досад у Зети, у близини цркве Светог Николе добили су пореска рјешења из Тузи, а Љека Ивезај, секретар за урбанизам ове Општине, објаснио је да су они мјештани Мјесне заједнице Врањ. Он је и истакао да је Тузима припала црква и гробље, а капела Зети.

– У случаjу, сходно члану 8 Закона о териториjалноj организациjи Црне Горе, ако се границе jединице локалне самоуправе не поклапаjу са границама насеља, односно са подручjем катастарских општина, jединице локалне самоуправе могу то питање рjешавати споразумно или његово рjешавање повjерити арбитражи. Током рада Организационог одбора, коjи jе требало да створи услове за функционисање нове општине, више пута jе констатовано да за поjедине контактне зоне треба направити детаљну анализу могућих граница, у складу са законом. Jедна од тих зона се односи и на границу Тузи и Зете – казали су из пи ар службе Општине Голубовци, одговарајући на питање како је могуће да прије арбитраже Општина Тузи шаље пореска решења за спорне дјелове територије.

Да ли су ишта, као Општина, урадили да оно што се броји као територија Зете и буде територија Зете из Општине Голубовци нијесу конкретно одговорили.

– Одговор на ово питање jе из домена Министарства jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, обзиром да ово министарство врши послове управе коjи се односе на териториjалну организациjу локалне самоуправе, коjа jе од значаjа за мjесну надлежност – навели су из Општине Голубовци.

Куће породица које су добиле рјешења од Општине Тузи по катастарским границама припадају катастарској општини Врањ, па то што су се досад водили као мјештани Матагужа, односно Општине у оквиру Главног града - Голубовци више не важи.

Граница у Матагужима је означавана као спорна посебно због цркве Светог Николе, капеле и гробља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:32