Превозници нису обавијестили Град о повећању цијена / -IVAN PETROVIC
03/02/2022 u 14:36 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Секретаријата за саобраћај поручено: Град спрема свој тарифни пакет цијене карата

У завршноj фази је припрема одлуке о тарифном систему у линиjском превозу путника којом ће се уредити тарифни систем, подручjе његове примjене, врсте возних карата, наплата, поручују из Секретаријата за саобраћај

Секретариjат за саобраћаj ниjе добио обавjештење од превозника Градски саобраћај ПГ и БЛТ о њиховој намјери да увећају цијену возне карте у линијском превозу путника, саопштено је из овог органа управе којим руководи Лазарела Калезић. Нове цијене у градском превозу прије два дана најавио је Харис Аливодић, власник Градског саобраћај ПГ, поручујући да ће почети са примјеном између 10. и 15. фебруара, те да ће у приградским насељима поново вратити зоне које се некада постојале па се грађани неће моћи возити по цијени која је у граду.

Аливодић је најавио да ће нови цјеновник дати на овјеру Секретаријату за саобраћај, због чега смо овај орган управе питали да ли ће дати сагласност.

– Како ниjесмо добили захтjев превозника, те не знамо шта он подразумиjева, ниjесмо ни у могућности да дамо прецизан одговор на постављено питање. Таква инициjатива од стране ових превозника упућена jе краjем 2021. године. Са њима смо тим поводом разговарали у више наврата. На састанцима смо подсjетили на законску регулативу коjом се дефинише начин формирања циjене, односно процедуре коjе треба спровести, као и коjу документациjу jе потребно доставити како би се добила сагласност од надлежног органа за промjену циjене. Ово нарочито што се за ову област мораjу примиjенити одредбе Уредбе о ближим елементима и методологиjи за одређивање циjена комуналних услуга, коjе jасно дефинишу фиксне, односно вариjабилне трошкове, као саставне дjелове циjене возне карте. Превозницима смо тада указали да документи коjи су нам тада достављени ниjесу урађени у складу са законом, те да се мораjу допунити у форми коjа jе прописана – саопштили су из Секретаријата за саобраћај.

Сви да дјелују у складу са прописима

Секретаријат за саобраћај смо питали и да ли ће Главни град продавати своје карте по цијенама које утврде превозници.

– Важећим уговором о увођењу електронске возне карте уређена су права и обавезе коjе се односе и на циjене возних карата, а у зависности од њjихове категориjе. Подсjећамо, сви смо дужни дjеловати у складу са прописима коjи регулишу ову област – поручују из Секретаријата за саобраћај.

Из Секретаријата за саобраћај наводе да је у завршноj фази припрема одлуке о тарифном систему у линиjском превозу путника на териториjи Главног града.

–Овом одлуком ће се уредити тарифни систем, подручjе његове примjене, врсте возних карата, наплата и друга питања од значаjа за функционисање цjелокупног система jавног превоза. Главни град jе реализовао пилот проjекат увођења система електронске карте захваљуjући сарадњи са њемачком агенциjом за економски развоj и сарадњу - ГИЗ, коjа jе обезбиjедила рачунарски програм као адекватну подршку за функционисање овог система. Центар за информациони систем успоставио jе контролни центар коjи подржава функционисање цjелокупног система, а током тест фазе инсталирани су постерминали у аутобусима коjи омогућаваjу валидациjу мjесечне електронске карте приликом уласка у аутобус или продаjу jеднократне, односно дневне карте. Систем се показао као изузетно ефикасан. Захваљујући томе, Главни град jе по први пут добио прецизне податке о стању у jавном превозу. Увођење тарифа/зона преставља нови корак у одрживости овог система, при чему се наставља проjекат jединствене електронске карте – кажу из Секретаријата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:56