Бошковић доставила фотографију на којој је црвеном бојом означена површина гробља, а извучене црвене линије је зона за ширење станице / -
12/02/2022 u 09:27 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из ЖИЦГ оповргавају тврдње Главног града: Гробље на Ћемовском пољу граде по средини жељезничке станице

Из Главног града у изјави на оцјене из ЖИЦГ не помињу у ДУП-у уцртану ранжирну станицу већ понављају да је изградња свих фаза градског гробља предвиђена ван инфаструктурног појаса, обзиром да оно удаљено више од 25 метара од осе колосјека

Ново гробље на Ћемовском пољу гради се тачно по средини ранжирне станице која је планирана ДУП-ом Сервисно-складишна зона са ранжирном станицом и тиме је онемогућено ширење капацитета станице Подгорице, оцијенила је Марина Бошковић, извршна директорица Жељезничке инфраструктуре Црне Горе (ЖИЦГ). До закључка да се нови објекат гради по средини ранжирне станице дошли су преклапањем координата. Бошковић своје тврдње документује фотографијом на којој је црвеном бојом означена површина на којој се гради гробље, док је извучена црвена линија око овог простора по ДУП-у била зона за ширење станице.

–Главни град Подгорица jе донио ДУП Сервисно-складишна зона са ранжирном станицом коjим jе захваћено 152,4 хектара земље на Ћемовском пољу, коjим jе предвиђено значаjно ширење постоjећих капацитета жељезничке мреже, са роком важења до 2025.године. Међутим, jеднострано донесеним одлукама Главног града, о коjима ЖИЦГ ниjе била обавиjештена, нити укључена на било коjи начин, оваj ДУП Сервисно-складишна зона са ранжирном станицом је преиначен – наводи Бошковић.

Како не постоjи планска документациjа из коjе би се могло видjети коjе су краjње координате новог гробља, како наводи Бошковић, 18. јануара године су се обратили за помоћ Управи за жељезнице, као и Министарству капиталних инвестициjа, инспектору за жељезнички саобраћаj и Главном граду како би им помогли у овоj ситуациjи.

Ранжирна станица по ДУП-у замишљена као гравитациона

Ранжирна станица по ДУП-у замишљена као гравитациона

Детаљним урбанистичким планом Сервисно-складишна зона са ранжирном станицом који је усвојен 2018. године предвиђено је и шта је задатак ранжирне станице.

– Ранжирна станица имаће задатак да са прикључних пруга из Београда, Бара, Никшића и Тузи (Скадра) прима, расформира и формира теретне возове намиjењене за ове прикључне пруге. Замишљена jе као гравитациона, тj. за расформирање возова користиће се земљина тежа. Састоjаће се из два узастопна парка - приjемне групе и ранжирно отпремне групе, између коjих се налази спушталица. У границама захвата овог ДУП-а обухваћен jе простор ранжирно отпремне групе, док се приjемна група налази у сjеверозападноj контактноj зони. Положаj свих жељезничких построjења и прикључних пруга, физички и географски услови су такви да предложени положаj представља jедино логично рjешење – пише у ДУП-у.

– Главном граду смо се обратили 2. фебруара како би да направили увид у све списе предмета на основу коjих jе издата грађевинска дозвола (дакле и сам проjекат). Телефонски смо у претходном периоду више пута контактирали и Погребне услуге, само како бисмо ново гробље на Ћемовском пољу коначно лоцирали, али безуспjешно. Напослетку смо упутили инжењере на лице мjеста 1. фебрура и тамо затекли радове у току и и од извођача добили информациjе да се ради о првоj фази проjекта, док о осталим фазама изградње нису имали информациjе. Инжењери су успjели да сазнаjу координате (претпоставка да ове тачке обухватаjу све фазе новог гроља) и дошли до закључка да нису тачне информациjе прениjете у медиjима да jе краjња тачка новог гробља чак 190 метара удаљена од садашње осе колосjека. Према њиховоj процjени, растоjање износи 40-50 метара од осе наjближег колосjека, дакле то jе заштитни поjас пруге. Међутим, питање jе да ли растоjање и толико, односно, гдjе се налази наjближа тачка рачунаjући на изградњу свих фаза проjекта – саопштила је Бошковић.

Са друге стране, из Главног града поручују да је секретар за просторно планирање и одрживи развој Миљан Баровић 10. фебрура упутио допис директорици Жељезничке инфраструктуре објашњавајући јој на који начин је одређена локација за градњу новог гробља.

–Главни град је, иницијално, средином 2019. године покренуо процедуру дефинисања локације гробља на Ћемовском пољу, кроз израду измјена и допуна Просторно урбаниситчког плана Подгорице. Исто питање је садржано и у програмском задату одлуке о изради ПУП-а из јула 2019. године. Локација је уврштена и образложена у нацрту ПУП-а који је разметран и оцијењен од стране савјета Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма. Савјет, ни у једној фази израде плана, није имао примјдеби на локацију и рјешење гробља – навео је Баровић.

Он је навео да се тренутно гради прва фаза гробља.

–Изградња свих фаза градског гробља предвиђена је ван инфаструктурног појаса, обзиром да оно удаљено више од 25 метара од осе колосјека. Прва фаза гробља се гради на удаљености од 190 метара од осе колосјека. О плановима, по питању одређивања локације и израде техничке документације, представници вашег друштва су на састанку у октобру 2020. године. На том састанку, представници Главног града су истакли неопходност планорања гробља на овој локацији наводећи детљане разлоге таковг рјешења - економичност, удаљеност од насеља, удаљеност од саобраћајница и друго. Контстатовано је такође, да овај простор није приведен намјени 38 година, а да се ради о оптималној локацији констатовано је и елаборатом о процјени утицаја на животну средину, који је рађен упоредо са главним пројектом и идејним рјешењем – пише у Баровићевом допису.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:01