/ -  BUDUćI IZGLED šKOLE U SITI KVARTU - FOTO: MINISTARSTVO PROSVJETE
26/09/2023 u 16:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izabrano idejno rješenje za školu u Siti kvartu

Na Konkursu za idejno arhitektonsko rješenje objekta osnovne škole u City kvartu u Podgorici, pristiglo je 116 konkursnih radova

Na međunarodnom Konkursu za idejno arhitektonsko rješenje objekta osnovne škole u City kvartu u Podgorici, žiri Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izabrao je rješenje zajedničkog tima iz Crne Gore i Mađarske, autora Mirka Popovića, Žakline Nježić i Zoltana Šramela.

Kako navode u saopštenju Ministarstva prosvjete, predmet konkursa bila je izrada idejnog arhitektonskog rješenja osnovne škole u City kvartu u Podgorici, na parceli u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana "Radoje Dakić", površine 18.660 kvadrata.

Žiri su činili, kao predsjednik, glavni državni arhitetkta Vladan Stevović, i stručni članovi Snežana Vesnić docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, inženjer arhitekture Srđan Tadić, predstavnica Inženjerske komore CG Maja Velimirović Petrović, Bojan Karanakov profesor na Arhitektonskom fakultetu u Skoplju, arhitekta Radovan Radoman i predstavnica Ministarstva prosvjete Vesna Krivokapić.

image
-  BUDUćI IZGLED šKOLE U SITI KVARTU - FOTO: MINISTARSTVO PROSVJETE

"Oblikovanje i estetika prvonagrađenog projekta dosljedno prate tipologiju i karakter ove vrste objekata. Rad koji u najvećoj mjeri donosi jednostavnost, lakoću i strukturalnost svih elemenata i primijenjenih materijala, kako u eksterijeru, tako i u enterijeru, naglašavajući da je riječ o objektu koji u svojoj ideji nosi karakter specifične fleksibilnosti i transparentnosti. Forma ravni koja lebdi od tla i nosi prizmatične forme omogućava transparentne zasijenčene multifunkcionalne prostore koji se po vertikali raslojavaju u duple prostore, da bi se dobile dinamične prostorne slike primjerene kreativnim eduktivnim procesima. Smjela odluka o bijeloj boji koja ‘kupi‘ sve različite upotrijebljene materijale i plava boja akcenat programskih pomjeranja, daju slobodu da u prvi plan dođe ono što će biti budućnost i razvoj škole, a arhitektura u svojoj pojavnosti biti okvir ne samo za događaj, već u slobodnim gotovo modernističkim planovima, biti i njen najaktivniji element", stoji u obrazloženju žirija.

Na Konkursu za idejno arhitektonsko rješenje objekta osnovne škole u City kvartu u Podgorici, pristiglo je 116 konkursnih radova. Otkup za prvu nagradu je 18.000 eura, za drugu (tim iz Argentine) 11, za treću 7.000 eura (CG), dok je otkup za četvrtu i petu nagradu po 2.000 eura za radove iz Crne Gore i Argentine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:31