/ -PG BIRO
13/05/2022 u 15:48 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јачање дигиталне трансформациjе градова Западног Балкана

Делегација Главног града на регионалноj конференциjи у Скопљу

Делегација Главног града учествовала је на регионалноj конференциjи у Скопљу у оквиру програма "Техничка подршка за имплементациjу стратегиjе развоjа паметног града", коjи се реализуjе под покровитељством Владе Републике Француске. Из Службе за међународну сарадњу су саопштили да је конференциjа окупила представнике градова корисника програма на тему „Паметни и одрживи градови на Западном Балкану”, у циљу унапређења сарадње и jачања диjалога у региону око питања коjа се тичу одрживог урбаног развоjа из перспективе дигиталне трансформациjе градова. 

– Кључна порука конференциjе jе идеjа о формирању мреже сарадње и партнерства у области концепта паметних градова на Западном Балкану. У питању је Регионални програм техничке помоћи, коjи финансира Француска Влада преко Француске развоjне агенциjе(АФД), за четири главна града региона, међу коjима jе и Подгорица, у вриjедности од око 600.000 еура равномjерно усмjерених на све градове. Риjеч jе о проjекту успостављања специфичних стратегиjа развоjа концепта паметног града, односно израде Локалног дигиталног акционог плана за четири главна града земаља Западног Балкана, Подгорицу, Тирану, Скопље и Приштину. Поред представника четири главна града, учесници конференциjе били су и представници Француске развоjне агенциjе (АФД), представници консултантске компаниjе Еспелиа, као и представници француских локалних заjедница, коjи су презентовали своjа искуства и достигнућа у процесу развоjа концепта паметног града. Проjектни тим Главног града чинили Љиљана Шћепановић, руководилац службе, Марjан Jунчаj, менаџер и Џемал Лекић, директор Центра за информациони систем – истакли су из Службе за међународну сарадњу. 

Из службе су истакли да је краjњи резултат Програма подршке била израда стратешког документа Smart City Action Plan по мjери сваког од четири града Западног Балкана, а Главни град jе добио стратешки документ коjи садржи смjернице развоjа концепта паметног града у Подгорици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 18:28