Планом ће бити покривен простор од 80,4 хектара / -Архива
13/02/2022 u 09:42 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јавна расправа о нацрту ДУП-а Момишићи А: Планирана доградња ОШ „Сутјеска” и вртића

До привођења планскоj намjени оваj простор треба чувати од даље девастациjе што значи да до тада ниjе дозвољена било каква градња, пише у документу

Основна школа „Сутјеска“ и вртић „Пчелица“ планиране су за доградњу, предвиђено је нацртом ДУП-а Момишићи А који је на петнаестодневној јавној расправи. Овај документ, који је припремило Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма, покриће простор од 80,04 хектара. Са источне стране простор контактира ријеку Морачу, са сјеверозападне стране је у контакту са простором обухваћеним шумом на Малом брду и простором обухваћеним ДУП-ом Момишићи Б, а са јужне стране простором обухваћеним ДУП-ом Нови град 1 и 2 и ДУПом Момишићи А- зона 5.

У документу је назначено да је простор ДУП-а подијељен на осам урбанистичких зона. У оквиру њих су планиране површине становање мале густине, становање веће густине, централне дјелатности, затим површине намијењене за вјерски објекат, школство и социјалну заштиту, али и пајзажно уређење, комуналну инфраструктуру, саобраћајну инфраструктуру и површинске воде.

– У оквиру зона Б, Ц, Д, Е, Ф и Г планиране су површине за становање мале густине. Становање веће густине је заступљено у сјеверном дијелу захвата плана, дијелом у централном, као и јужном, и то зонама А, Б, Ц, Ф, Г и Х. Централне дјелатности су планиране у виду трговине, услуга, администрације, дијелом становања. Вјерски објекат се у потпуности задржава на локацији на којој тренутно егзистира и на њему су могуће интервенције у смислу одржавања или реконструкције у постојећем габариту. Планиране интервенције извршити у складу са условима Управе за заштиту културних добара и према посебним прописима који су дефинисани за ову намјену објекта – пише у документу.

Примједбе достављати министарству

Нацрт ДУП-а Момишићи А на јавној расправи у наредних 15 дана.

–Јавна расправа спровешће се у складу са чланом 33 став 3 Закона о планирању простора и изградњи објеката, а предлози, сугестије и коментари могу се слати путем и -мејла Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. или директно на архиву Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма –пише у документу

Овим планским документом су дате смјернице за бесправне објекте.

–С обзиром на то да на терену егзистира одређени број објеката за које није претходно прибављена грађевинска дозвола, створен је плански основ, односно могућност њихове легализације, уколико испуњавају услове из плана. Постојећи објекти који су евидентирани у плану, а чији су параметри већи од задатих (већа спратност, индекс заузетости, мања удаљеност од сусједне парцеле, положај у односу на планом задату грађевинску линију), као такви се не могу задржати. Задати параметри важе за новопланиране објекте или објекте који ће претрпјети реконструкцију, рушење или градњу објекта. За објекте који су изграђени и који егзистирају на урбанистичкој парцели УПпБ1 нису планиране интервенције у смислу реконструкције – пише у планском документу.

У документу је назначено да је ДУП Момишићи А план детаљне разраде и представља правни и плански основ за изградњу и објеката у захвату.

– Након усваjања плана, сви субjекти - физичка и правна лица, организациjе и удружења, коjа учествуjу у спровођењу плана, односно реализациjи изградње обjеката на подручjу у захвату ДУП-а Момишићи А, у складу са одредбама Закона, дужни су поштовати планска рjешења утврђена усвоjеним планом. До привођења планскоj намjени оваj простор треба чувати од даље девастациjе што значи да до тада ниjе дозвољена било каква градња – пише у документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:39