Јавна установа Какарицка гора
05/08/2021 u 18:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јавна установа на Какарицкој гори мјесто на којем сви могу потражити помоћ

Третман траје најмање 12 мјесеци резиденцијалног боравка, који се састоји из фазе адаптације, рехабилитације и ресоцијализације.

Јавна установа за смјештај, рехабилитацију и ресоцијализацију корисника психоактивних супстанци Подгорица је установа специјализована за третман болести зависности и налази се на Какарицкој гори.

-Основана је 2008. године од стране Скупштине Главног града, а састоји се из два просторно одвојена павиљона- павиљон за зависнике и павиљон за зависнице. Јавна установа представља терапеутску заједницу у којој клијенти и особље имају јасно дефинисане улоге, у складу са одређеним правилима, а квалитет услуга и садржаја који су доступни се континуирано унапређују. Третман болести зависности у Јавној установи подразумијева промјену животног стила, што је много више од успостављања апстиненције од психоактивних супстанци. Промјена ранијег животног стила, односно деструктивног и аутодеструктивног обрасца понашања клијента одвија се системски, организовано и континуирано-наводе из Управе Главног града.

Третман траје најмање 12 мјесеци резиденцијалног боравка, који се састоји из фазе адаптације, рехабилитације и ресоцијализације. Након тога, слиједи 12 мјесеци нерезиденцијалног третмана који подразумијева подржавање нових клијената/клијенткиња  који су у фази резиденцијалног третмана и волонтирање за оне клијенте/клијенткиње који су својим примјером показали да су усвојили све сугерисане друштвено прихватљиве обрасце понашања, а одбацили оне негативне стечене током активне фазе конзумације психоактивних супстанци.

-У току рада са клијентима/клијенткињама препознајемо њихову потребу за дружењем, ресоцијализацијом и поновним интегрисањем у нормалне животне токове, те им се омогућава праћење културно-умјетничких дешавања, организују се излети, као и акције којима доприносимо разбијању предрасуда о болести зависности. Нерезиденцијални третман, сходно програму који спроводи Јавна установа, траје 12 мјесеци и бесплатан је за све клијенте/клијенткиње-наводе они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:43