Фадиљ Кајошај / -Архива
29/12/2021 u 09:39 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кајошај: ДУА саму себе искључује из власти у Тузима

Нелогично је да је неко дио власти, а да бојкотује доношење буџета од скоро осам милиона. То су само изговори у покушају рушења власти,али су се прерачунали, каже Фадиљ Кајошај

Одборник Демократске уније Албанаца (ДУА) Енис Ђокај није се појавио на последњој сједници Скупштине јер је знао да ће је бојкотовати ДПС, а имао је и информацију да ће Бошњачка странка бити уздржана како буџет од 7,9 милиона не би прошао, сматра Фадиљ Кајошај, предсједник СО Тузи. Све остало је изговор, каже Кајошај.

У Тузима иначе, власт чине Албанска алтернатива (АА), Демократски савез Албанаца (ДСА), Демократе, Бошњачка странка и ДУА. Ђокај је за наш лист након сједнице 23.децембра, на којој није учествовао, казао да то чини због непоштовања предизборног споразума који имају ДСА, АА и ДУА и одлуке о привременом, а не коначном уређењу односа између Главног града и Општине.

– Очекивали су да буџет неће бити усвојен и да можда власт може да падне. Циљ је да се сруши власт у Тузима. Међутим, рачуница им није испала таква како су се надали и замишљали. Нелогично је да је неко дио власти, а да је бојкотује, јер то онда значи да је сам себе искључио из те власти – каже Кајошај.

Кајошај каже да је буџет од 7,9 милиона еура доказ да је боље што су Тузи самостална општина.

– Прве године кад смо постали самостална општина буџет је био 2,3 милиона еура, а онда је из године у годину растао. Док смо били у склопу Главног града буџет нам је био 1,6 милиона. Имајући у виду то како се ове и прошле године радило надамо се да ће буџет бити реализован. То што су поједини бојкотовали је нека друга прича. Не схватамо да се бојкотује осам милиона – каже Кајошај.

Он сматра да је изговор и то што им се не допада одлука о подјели имовине са Градом.

– Арбитража је последња карика. Добили смо водовод, пијацу и логично је да усвојимо то да што прије буде наше до коначног рјешења. Боље да постоји неки договор који је позитиван за нас него да је неутрврђено. Увијек сам говорио да је нелогично да се нама наплаћује депоновање отпада, а Депонија је на нашој територији. И то смо постигли овим договором, а наше Комунално је уштедјело 120.000 еура. Депонија је на нашој територији, али за добробити грађана не можемо некоме ускратити да депонује отпад – каже Кајошај.

image

Енис Ђокај

-архива

Енис Ђокај, предсједник општинског одбора ДУА у Тузима, каже да би био задовољан да је буџет мањи, али реалнији.

– Што се тиче процеса подjеле имовине са Главним градом, jош од када jе формирана Комисиjа за подjелу имовине од стране СО Тузи чекало се предуго и сматрам да сами процес ниjе ишао у прилог Општини поготово што смо дуго имали "празан ход". Наиме,предлог који је та Комисија презентовала пред одборницима не поклапа се са досадашњиом приступом јер је тај приступ био јасан и сложиле су се све партије. Данас имамо то да се ишло на усвајање одкуке о привременом договору са простом већином не узимајући у обзир предлоге и ставове других партија што даје за право на тумачење да се нешто иза брда ваља – каже Ђокај.

Он истиче да је ДУА против продаjе било коjе имовине коjа припада или коjа треба припасти Општини Тузи.

– С тим у вези, остављање Депониjе "за боља времена" даjе свакоме за право да мисли да уколико се за нешто проциjени вриjедност она jе за продаjу. Зато смо сматрали да jе боље ићи на арбитражу. Како год било, вриjеме ће показати право лице свих актера, а оно што jе сигурно jесте да ће ДУА бити доследна свом ставу да jе продаjа било коjег матриjалног добра равно издаjи – каже Ђокај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 01:08