/ -
18/02/2022 u 12:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

КАНА упутила писмо државном архитекти: Мора се урадити нови пројекат за ОШ „Владимир Назор”

Група архитеката КАНА упутила је отворено писмо Мирку Жижићу, главном државном архитекти незадовољни тиме што ће се на мјесту ОШ "Владимир Назор" градити нови објекат по пројекту школе у Толошима.

Они истичу да је проjекат школе у Толошима израђен према побjедничком конкурсном рjешењу за таj конкретни програм и локациjу. Они питају Жижића како jе могуће да се изградњи jавног обjекта, притом школског, приступа тако да се заобилази конкурсна процедура, као и како је могуће да се рециклира jедном већ награђено конкурсно рjешење.

– Законом о планирању простора и изградњи обjеката за ову врсту обjеката обавезно расписуjе jавни конкурс за идеjно архитектонско рjешење. Правилником о начину и поступку спровођења jавног конкурса прописује да рад коjи jе већ jедном награђен на конкурсу може да се користити само за потребе изградње обjекта коjи jе предмет конкурса. Дакле, закључује се да ниjе по закону да нова школа у Маслинама буде изграђена на начин коjи jе главни државни архитекта наjавио у новембру. Како желимо да вjеруjемо да колега Жижић не би себи дозволио селективну примjену закона, надамо се одговору на ова питања – саопштили су из КАНЕ.

Они наводе да разумију хитност изградње школе, али напомињу да законске процедуре не постоје без разлога.

– Школа коjа буде изграђена у Маслинама траjаће макар неколико децениjа и утицати на квалитет наставе за генерациjе ученика. Као друштво и као стручњаци, дугуjемо им да пронађемо и саградимо наjбоље рjешење, а не да посегнемо за наjлакшим. Дугорочно, брзоплетост ће нас коштати више него студиозност у коjу jе потребно уложити сада – кажу из КАНЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:42