Капела може да се користи / Дан
08/03/2022 u 07:40 h
Andrijana Dabanović,
M. Vijisić
Andrijana Dabanović, <br/>M. Vijisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Капелом у Голубовцима ће газдовати Погребне услуге

Градња централног гробља планирана је на површини од 22.000 квадрата, а почеће након рјешавања имовинско-правних односа

Централном капелом у Голубовцима газдоваће градско предузеће Погребне услуге. Капела је у потпуности завршена и може се користити. Изградња централног гробља још није почела због неријешених имовинско-правних односа са власником парцеле.

– За сада је у плану да капелом газдује и организује њено функционисање предузеће Погребне услуге. Када су у питању и друге комуналне дјелатности на подручју општине, снабдијевање водом, одржавање јавне хигијене, све то обављају предузећа чији је оснивач Главни град. Не видим ништа спорно у томе. Напротив, Погребне услуге имају искуство у пословању и у овој фази је значајно да баш они газдују капелом – рекла је Слађана Анђушић, в.д. секретарка за локалну управу.

Капела је 28. фебруара укњижена у лист непокретности што и формално значи да је објекат у потпуности завршен и може се користити.

– Да би један објекат био у употреби мора бити укњижен. Имамо извјештај надзорног органа, сви радови су изведени у складу са пројектом. Остало је још уређење терена, зеленило, ограда, али није нужно да то чекамо да би се капела употребљава. Капела има четири мјеста за жаљење и пети дио је санитарни блок. Мјеста за жаљење имају по мини кухињу, тоалет и мини башту за породицу. Урађена је централна климатизација и увезано је озвучење. Укупна нето површина је 310 квадрата- објаснила је Слађана Анђушић.

На јужној страни је колумбаријум, односно мјесто за сахрањивање у урнама. У току је припрема тендерског поступка за изградњу ограде око капеле чија је вриједност са електро радовима и мањим поплочавањем око 35.000 еура.

– Такође припремамо тендер за уређење зелених површина чија је вриједност око 45.000 еура,а Општина ће расписати и тендер за изградњу улице од главног пута до капеле. Правило је да се колима не улази на плочник. Главни улаз за посјетиоце је са друге стране и имаће капију, а пролаз за одвођење покојника биће около улицом за коју ћемо расписати тендер – каже Анђушић.

Градња централног гробља планирана је на површини од 22.000 квадрата, а почеће након рјешавања имовинско-правних односа. Планирано да између капеле и површине за централно гробље простор буде озелењен, односно засађене зелене баријере.

– Поступак рјеш инмов правних односа је пред Управним судом. Ми смо 2019. године покренули поступак експроприације, а власник није био задовољан процијењеном вриједношћу. Покренуо је тужбу код Управног суда и сада се чека одлучивање. Након рјешавања спора почиње изградња централног гробља по фазама. По Закону о експоприацији ступање у посјед је дозвољено онда када је утврђена правична накнада. Овдје то није случај, јер се баш око тога споримо. По процјенама изградњом централног гробља биће обезбијеђено сахрањивање за нарених 50 година – казала је Слађана Анђушић.

Иначе у Зети свим гробљима, сем у Горичанима, газдује Митрополија црногорско приморска.

Из Погребних услуга казали су да ово градско предузеће обавља дjелатности од jавног интереса кроз пружање погребних услуга и уређивање и одржавање гробља.

– Сходно томе, исте активности односе се и на централну капелу у Голубовцима, гдjе ово привредно друштво обавља активности кроз одржавање – кажу из Погребнх услуга.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:41