Милан Кнежевић / -
25/05/2022 u 14:06 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кнежевић: Не знају се насеља Зете, а финансираће се из буџета Главног града

Зета ће по ДПС-у, УРА и новој парламентарној већини постати само на папиру општина, а финансираће се из буџета Главног града преко финансијског плана што говори да се ДПС са УРА и СНП-ом итекако забринула за резултате избора у Подогорици, каже Милан Кнежевић

У скупштинску процедуру ДПС је предао предлог измјенана и допуна Закона о тетиторијалној организацији Црне Горе напрасно се забринувши за становнике Зете, за туристичку и пољопривредну сезону пошту су и ових претходних деценија колико су владали Црном Гором урадили све да је у Зети нажалост у овом тренутку исплативије садити марихуану и кокаин него се бавити пољопривредном производњом, рекао је Милан Кнежевић, предсједник ДНП-а и један од лидера ДФ-а. Он каже да забрињава да су потписе на овај документ ставили и представници УРА и СНП-а чиме свјесно учествују у покушају да на силу побиједе у Подгорици 23. октобра.

– Говорили су о томе како ће Зета од својих природних и привредних потенцијала моћи да буде равноправна самостална општина. Због јавности ћу цитирати неколико измјена и допуна да виде и Зећани и остали како је то планирао ДПС. У члану 3 став 7а пише "општина Зета са сједиштем у Голубовцима обухвата Голубовце као насеље градског карактера и насеља Балабани, Бериславци, Бијело Поље, Бистрице, Вуковци,Врањина, Гостиљ, Горичани, Курило, Мојановићи, Понари, Шушуња, Махала, Матагужи, Љајковићи, Српска, Ботун, Митровићи и друга насеља утврђена посебном одлуком". Значи ни ДПС ни потписници ове предложене измјене и допуне не знају која су то насеља која ће припасти Зети.То значи да нема индустријске зоне око КАП-а, нема сервисно-складишне зоне гдје се налази КИПС и остали привредни субјекти, нема аеродрома, нема дијела Плантажа, НП Скадарско језеро, и да концесије у кориту Мораче и даље остају у надлежности Главног града и ресорних министарстава. Члан 53 Ц, "до образовања органа локалне управе Зета послове из њихове надлежности обављаће органи локалне управе Општине Голубовци као општине у оквиру Главног града". Ово је тотални абортус ДПС-а и нове парламентарне већине и долазимо до закључка да уствари све остаје исто, Општина у оквиру Главног града - Голубовци, осим што грађани Зете неће имати могућност да гласају на изборима у Подогорици. Члан 53 д каже "до доношења буџета општине Зета финансирање ће се вршити из буџета Општине Голубовци као општине у оквиру Главног града". Зета ће по ДПС-у, УРА и новој парламентарној већини постати само на папиру општина, а финансираће се из буџета Главног града преко финансијског плана што говори да се ДПС са УРА и СНП-ом итекако забринула за резултате избора у Подогорици. Резултати избора у Зети су показали да је тада било преко 4.000 гласова разлике, а сада је преко 5.000, а то је када се пренесе на скупштинску парламентарну већину у Главном граду јасан доказ да тренутна опозиција предвођена ДФ-ом побјеђује у Главном граду и Зети. И неко се одлучио да само на папиру направи ткз. општину Зета која ће и даље да буде у границама Главног града, која неће имати своје приходе и коју ће финансирати Иван Вуковић, градоначелник, али грађани Зете неће имати могућност да се изјашњавају 23. октобра пошто је јасно да би тих 4.000-5.000 гласова разлике у значајној мјери допринијели поразу Ивана Вуковића – казао је Кнежевић.

Он је истакао да је јасна намјера да се заустави свака могућност евентуално његове кандидатуре за градоначелника Подгорице, јер има пребивалиште у Мојановићима.

– Позивам ДПС, СНП и УРА и остале који су подржали измјене и допуне закона да дају понуду да се не кандидујем за градоначелника, а да Зета буде самостална општина, да Зећани имају право да гласају, да ће им бити враћено 9.000 хектара укључујући и аеродром Голубовци. Дајте Зећанима самосталну општину са свим атрибутима самосталне општине, а немојте да правите хорор законско рјешење које ће на крају резултирати изласком грађана Зете на улице, блокираће се магистрала, заобилазница – поручио је Кнежевић.

Кнежевић је нагласио да кривицу за све ово сноси и СНП те да ће морати да предузме одговорност за сваку игру са грађанима Зете због тога што су одлучи да формирају општину Зета која ће бити опет у оквиру Главног града са изузетком да Зећани неће моћи да гласају за градоначелника Подгорице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 22:52