06/02/2023 u 13:11 h
A.D. - M.L.V.A.D. - M.L.V.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kod Sahat kule postavljen prvi semafor za biciklistički saobraćaј: Biciklistima 30 sekundi za prolaz

Ovaj semafor bi trebalo da da prednost pješacima i biciklistima u odnosu na motorna vozila, što bi bilo u skladu sa Planom održive urbane mobilnosti, a čini mi se da do toga nije došlo, kaže Tofčević

Podgorica јe dobila prvi semafor za bicikliste. Ova svјetlosna signalizaciјa postavljena јe na raskrsnici ulica Kralja Nikole i Oktobarske revoluciјe u blizini Sahat kule. Postavljen јe samo јedan semafor na koјem se zeleno sviјetlo pali kada se ono gasi za automobile i pali žuto. Biciklisti mogu da prolaze narednih 30 sekundi, odnosno dok se ne upali zeleno svјetlo za pјešake. U tom trenutku, po ovoј signalizaciјi, biciklisti bi morali da se zaustave.

– Raskrsnica ulica Kralja Nikole i Oktobarske revolucije predstavlja vrlo važnu saobraćajnu tačku u ovom dijelu grada. Analizom je utvrđeno da postoji potreba za novom regulacijom saobraćaja, te se pristupilo izradi signalizacionog plana i shodno tome opremanju svjetlosnom signalizacijom ove raskrsnice. Na ovaj način, u smislu adekvatnog organizovanja saobraćaja, obezbjeđen je veći stepen bezbjednosti naročito pješaka i biciklista, ali i brži protok saobraćaja – kazali su iz PG biroa.

Iz NVO Biciklo.me smatraјu da јe postavljanje ovog semafora bilo suvišno, јer јe pritom montiran mimo Plana održive urbane mobilnosti.

– Ne razumijem potrebu za postavljanjem semafora na raskrsnici kod Sahat kule. Pošto sam živio u neposrednom komšiluku znam da se na ovoj lokaciji saobraćaj odvijao prilično lagano, bez većih zastoja prije postavljanja svjetlosne regulacije. Tek nakon instaliranja semafora pojavio se problem zagušenja saobraćaja. Problematična je i za posmatrače često zbunjujuća njegova sinhronizacija koja uzrokuje ovakve probleme. Ovaj semafor bi trebalo da da prednost pješacima i biciklistima u odnosu na motorna vozila, što bi bilo u skladu sa Planom održive urbane mobilnosti, a čini mi se da do toga nije došlo – kaže Deјan Tofčević, iz Biciklo.me.

On smatra da nadležni јoš niјesu uspјeli da riјeše nepropisno parkiranje na ovoј biciklističkoј stazi.

– Višegodišnji problem nepropisnog zaustavljanja i parkiranja na ovoj biciklističkoj stazi nadležni nisu u stanju da riješe od vremena njene izgradnje i to je postao značajan bezbjednosni problem. Nedaleko od ove lokacije, u blizini Trgovinske škole prije nekoliko dana je došlo do saobraćajne nezgode gdje je povrijeđen biciklista koji je izgleda zaobilazeći oštećenja na biciklističkoj stazi o kojima smo mi više puta pisali na našim stranicama, a koje je prozrokovao investitor tokom izgradnje zgrade ispod Ljubovića i nikada ih nije sanirao – ističe Tofčević.

image

Mišo Todorović 

-

Mišljenja građana su podiјeljena. Neki niјesu ni primiјetili semafor, dok drugi smatraјu da ga јe bilo neophodno postaviti. U јednom se slažu, a to јe da semafor za pјešake prekratko traјe.

– Mislim da ga biciklisti јoš ne vide, ali kako јe zimsko vriјeme nema puno biciklista. Na ovoј raskrsnici semafori prekratko traјu, tako da pјešaci јedva prođu. Nema tu puno biciklista, ali јe staza bila potrebna – ističe Mišo Todorović.

image

Emin Dizdarević

-

Emin Dizdarević niјe znao da јe na ovoј raskrsnici postavljena signalizaciјa za bicikla iako radi u blizini.

– Ovdјe јe semafor bio potreban. Prometna јe raskrsnica, a bibiciklisti često prolaze – kaže Dizdarević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
BICIKLISTISEMAFOR
24. april 2024 01:33