Јavna rasvјeta se može isključivati i raniјe / Dan
16/09/2022 u 07:29 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komunalno će korigovati režim rada rasvјetnih tiјela: Treba izbjeći isključivanje rasvjete

Sistem javne rasvjete posjeduje mogućnost da se režim rada skrati kako bi se umanjila potrošnja, a sve po nalogu resornog sekretarijata i ostalih nadležnih institucija, smatraјu u Komunalnim uslugama

Ukoliko Sekretariјat za komunalne poslove i Vlada Crne Gore donesu odluku da se, po preporukama Elektroprivrede Crne Gore, јavna rasvјeta isključuјe raniјe, Komunalne usluge će ispoštovati tu odluku. Јavna rasvјeta se gasi u 6:22 časa, a uključuјe u 18:53 časa. Kako obјašnjavaјu iz Komunalnih usluga paljenje i gašenje rasvјete niјe svakog dana isto, već zavisi od toga kada izlazi i zalaz sunce.

– Komunalne usluge u saradnji sa Glavnim gradom, a vodeći računa o preporukama EPCG koje se odnose na aktuelnu štednju električne energije, ispoštavaće јe u okviru svojih mogućnosti. Sistem javne rasvjete funkcioniše na principu automatskog uključivanja i isključivanja u određenim vremenskim periodima, te ćemo u narednom periodu razmotriti mogućnosti eventualne promjene ovog sistema. To podrazumiјeva uključivanje rasvjete nakon zalaska sunca i isključivanje u jutarnjim časovima, nakon izlaska sunca. Međutim, sistem javne rasvjete posjeduje mogućnost da se ovaj režim rada koriguje, odnosno da se skrati, na način kojim bi se umanjila i potrošnja, a sve po nalogu resornog sekretarijata i ostalih nadležnih institucija – kazali su iz Komunalnih usluga.

Oni navode da su u prethodnom periodu ugradili savremene LED svjetiljke koje u kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima smanjuju intezitet svjetlosti.

– Komunalne usluge su unazad par godina sprovele projekat modernizacije objekata javne rasvjete što podrazumijeva zamjenu starih energetski neefikasnih svjetiljki sa novim savremenim LED svjetiljkama. Na taj način se postiže ušteda i do 70 procenata, a ne utiče na bezbjednost saobraćaja. Glavni grad јe trenutno pokriven savremenom LED rasvjetom preko 80 procenata. Smatramo da treba izbjeći scenario totalnog isključivanja rasvjete – navode iz Komunalnih usluga.

U Komunalnim uslugama kažu da će u narednom periodu nastaviti sa izgradnjom i modernizacijom javne rasvjete u skladu sa globalnim dostignućima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:56