/ -
03/08/2022 u 12:10 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kraljev park i dalje zatvoren za posjetioce

Za dobijanje inženjersko-geoloških podataka terena potrebno izvršiti geofizička istraživanja, kako bi se utvrdio položaj podzemnih prostorija u parku

Kraljev park i dalje će biti zatvoren za posjetioce . Kako su saopštili iz PG biroa speleološka istraživanja pokazala su da je na mjestu urušavanja tla ispod zemlje objekat, te je neophodno da se sprovedu geofizička istraživanja. 

– Za dobijanje inženjersko-geoloških podataka terena potrebno je izvršiti geofizička istraživanja, kako bi se utvrdio položaj podzemnih prostorija u Kraljevom parku. Glavni grad će narednih dana raspisati javni poziv za izbor izvođača ovog ispitivanja. Nakon dobijenih rezultata i preporuka, postupiće se u skladu sa navedenim – istakli su iz PG biroa. 

Oni su naveli da su ekipe Zelenila redovnim obilaskom terena 4. aprila utvrdile da je u Kraljevom parku došlo do urušavanja tla, zbog čega je i dalje zatvoren za posjetioce.

– Istog mjeseca, angažovano je Speleološko društvo, čiji tim čine speleolozi, speleolog-spasilac, inženjeri građevine, inženjeri elektrotehnike, profesori geografije, magistar za prirodne hazarde, biolog, a koje je pristupilo istraživanju i ispitivanju urušenog tla. Konstatovano je da se u Kraljevom parku otvorio ponor, nastao urušavanjem zemlje, zbog objekta koji se tu nekada nalazio. Otvor u zemlji je približno kvadratnog oblika, dimenzija 2x2 metra. Speleolozi su se spustili do dubine od oko osam metara, gdje su zatekli oštećeni građevinski objekat, sa suvo zidanim kružnim zidom, prečnika otvora 4.8 metara, visine šest metara, koji se naslanja na betonsku ili armirano-betonsku ploču nepoznatih dimenzija. Zbog obrušene zemlje, nije moguće izmjeriti konačnu visinu zida, kao ni dubinu, a dalja istraživanja ovog podzemnog objekta od strane speleologa su ograničena – naveli su iz PG biroa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:27