Жељезничка станица Тузи / -Архива Дана
26/01/2022 u 07:38 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крећу договори око модернизације жељезничке пруге Подгорица–Тузи–Тирана: На станици у Тузима биће гранични прелаз

Модернизациjа пруге ће доприниjети бољем повезивању, а о утицаjу на економску и енергетску одрживост сувишно jе причати, навео је Ник Ђељошај

У документима Јединствене листе приоритетних инфраструктурних пројеката коју је у јануару 2019. године утврдио државни Секретаријат за развојне пројекте планирана је реконструкција и модернизација жељезничке линије Подгорица–Тузи–преко границе Републике Албаније до Тиране. У документу је назначено да овај пројекат припада групи 2А која подразумијева да је у питању пројекат са завршеном планском документацијом и ријешеним имовинским питањима. Процијењена вриједност трошкова, како је назначено у документу је 35 милиона еура.

Колосијек кроз Тузи, рекло би се на први поглед је очуван. На жељезничкој станици, у центру насеља, има и вагона, додуше за старо гвожђе. Сви си зарђали, поломљени, поткочени камењем... Из Општине Тузи сматрају да треба реализовати овај пројекат јер би био од велике важности за овај крај.

– Стратешки гледано овај проjекат представља jедан од битниjих нарочито имаjући у виду да представља регионални проjекат. Већ дуже вриjеме се налази на Jединственоj листи приоритетних проjеката Владе Црне Горе. У сазнању смо да се аплицирало код Западноинвестиционог оквира WBIF, путем коjег се могу финансирати овакви проjекти. Проjекат се реализуjе из три фазе од коjих jе прва завршена, а односи се на идеjно рјешење и процjену утицаjа на животну средину. Дакле, план jе да се реконструише пруга од Подгорице до границе са Албаниjом, као и реконструкциjа жељезничке станице Тузи, коjа ће бити заjеднички гранични прелаз Црне Горе и Албаниjе – рекао је Ник Ђељошај, предсједник Општине Тузи.

Ђељошај је навео да ће се Општина Тузи убрзо састати са релевантним представницима институциjа поводом овог проjекта.

– Сматрамо оваj проjекат jако битним, jер ће повезати двиjе државе између коjих се биљежи велики ток саобраћаjа. Ова модернизациjа ће доприниjети бољем повезивању, а о утицаjу на економску и енергетску одрживост као и емисиjу гасова сувишно jе причати – навео је Ђељошај.

Предсједник Општине Тузи се нада брзој реализациjи осталих фаза.

– Радујемо се што ће на териториjи наше општине бити гранични прелаз, jер ће се повезати и Тузи са Албаниjом, али ће се отворити и нова тачка „зеленог саобраћаjа“ између Тузи и Подгорице – казао је Ник Ђељошај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 09:14